Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii privaţi rămân fără om la vârful FP. Mai e reprezentativ Comitetul Reprezentanţilor?

Acţionarii privaţi rămân fără om la vârful FP. Mai e reprezentativ Comitetul Reprezentanţilor?

Corin Trandafir, singurul reprezentant al investitorilor privaţi în Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea, şi-a anunţat demisia.

Autor: Roxana Pricop

24.03.2011, 23:56 175

Demisia lui Corin Trandafir, avocatul moştenitorilor Malaxa şiAusnit, din funcţia de membru al Comitetului Reprezentanţilor alFondului Proprie­ta­tea a lăsat acţionarii privaţi fără niciunreprezentant în conducere, deşi aceştia controlează 63% dincapitalul Fondului.

Statul român are deja patru reprezentanţi şi deţine frâiele săîl numească şi pe al cincilea.

Prin preluarea administrării de către compania britanicăFranklin Templeton pe 6 septembrie 2010, Fondul Proprietatea atrecut la un nou sistem de conducere: administrator unicsupravegheat de Comitetul Reprezentanţilor format din patru membrişi un preşedinte.

Principala atribuţie a reprezenta­ţi­lor este să supraveghezeadministratorul fondului, să convoace AGA, să aprobe bugetul devenituri şi cheltuieli, să monitorizeze investiţiile şitranzacţi­ile majore din portofoliu şi să verifice atingereaţintelor de randament.

De asemenea, cei cinci pot recomanda acţionarilor încetareacontractului de administrare cu Templeton dacă consideră măsura înavantajul acţionarilor.

Încă de la înfiinţare, Comitetul Reprezentanţilor nu areprezentat fidel structura acţionariatului fondului pentru căpatru din cei cinci membri aleşi reprezintă interesele MinisteruluiFinanţelor, care la data alegerilor (septembrie 2010) deţinea 52%din fond. Restul de 48% din fond se afla pe mâinile privaţilor,reprezentaţi de Corin Trandafir, avocatul celor mai mari acţionariprivaţi moştenitorii Malaxa şi Ausnit.

Recent, Trandafir şi-a anunţat demisia care îşi va produceefectele din 13 aprilie.

Chiar dacă oficial aceştia nu au recunoscut acest lucru,ceilalţi patru membri reprezintă interesele statului român care lamomentul alegerilor deţinea 52% din fond.

Aceştia sunt Bogdan Drăgoi, secretar de stat în MinisterulFinanţelor şi preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor, MonicaMaurer, consiliera fostului ministru al economiei, Cristian Buşu,fost consilier al lui Emil Boc şi fost director economic alfondului, pe Sorin Mîndruţescu, şeful Oracle România.

Din septembrie până în prezent, participaţia statului a scăzutputernic de la 52% la 36,7% din fond, iar cea a privaţilor acrescut de la 48% la 63%. Mai mult, investitorii străini precumfondurile de investiţii au ajuns să deţină 18% din fond, însă nu auniciun reprezentant în comitet.

O explicaţie a slabei reprezentări a acţionarilor privaţi, careacum au ajuns să deţină 63% din capitalul fondului, este faptul cădoar statul român votează cu toate acţiunile deţinute, şi poatedecide astfel pe cine să aleagă la conducere, în timp ce restuldeţinătorilor votează cu jumătate din acţiuni dacă depăşesc pragulde 1% din capital.

"Este aberant că statul român are patru membri la conducereafondului şi foştii proprietari nu mai au pe nimeni. Trebuiemodificată întreaga structură a Comitetului Reprezentan­ţilor şi săfie numit un reprezentant din partea fondurilor străine deinvestiţii, unu din partea marilor acţionari privaţi, unu pentrumicii acţionari şi doi din partea Guvernului", a spus JohnChrissoveloni, moş­te­nitor al familiei de bancheri Chrissovelonişi acţionar cu 0,1% din fond.

Fondul Proprietatea, creat pentru despăgubirea foştilorproprietari ale căror active au fost naţionalizate de regimulcomunist, are în prezent active de 3,82 mld. euro.

Pe Bursă, fondul este evaluat la 2 mld. euro, în condiţiile încare preţul acţiunilor, de 0,61 lei, este sub preţul la care aufost acordate despăgubirile în acţiuni până la finele anuluitrecut, de 1 leu/acţiune.

Procesul de despăgubire este momentan suspendat, însă urmează săfie reluat în luna mai. Din acel moment, statul va acordadespăgubiri în funcţie de preţul de pe Bursă al acţiunilor şi arputea coborî în câteva luni sub pragul de 33% din capitalulfondului, care îi permite să deţină controlul. Din acel moment,acţionarii privaţi ai fondului vor putea convoca AGA şi vor puteamodifica structura Comitetului Reprezentanţilor şi fără acordulstatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO