Burse - Fonduri mutuale

Actionarii RRC au aprobat credite de 20 mil. euro

05.09.2007, 18:55 14

Actionarii companiei petroliere Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au aprobat la inceputul acestei saptamani contractarea unui imprumut in valoare de 20 mil. euro de la Credit Europe Bank din Olanda si au mai hotarat prelungirea cu un an a unui credit sindicalizat de la Unicredit Tiriac Bank, Bank Austria Creditanstalt si BCR, in valoare de 110 mil. dolari. Creditul in dolari este destinat achizitiei de produse petroliere, potrivit comunicatului emis de reprezentantii societatii.
Pentru creditele contractate, compania a gajat cu mai multe active din patrimoniu si a emis scrisori de garantie si bilele la ordin cu sume care sa le acopere in totalitate.
Dinu Patriciu a vandut saptamana trecuta 75% din grupul Rompetrol catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan, in cadrul unei tranzactii care a evaluat grupul Rompetrol la 3,6 mld. dolari.
Actionarii companiei au aprobat in cadrul aceleiasi intruniri emiterea unei scrisori de garantie bancara de catre BancPost, in valoare de 25,1 mil. euro, in favoarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea garantarii platilor datorate de clietii companiei. Rompetrol a mai gajat cu active din patrimoniu, evaluate la 34,5 mil. euro.
La data de 31 iunie, datoriile totale ale Rompetrol Rafinare se ridicau la peste 2 mld. lei (circa 608 mil. euro), cu 25% mai mult fata de cele de la finele anului trecut, de 1,6 mld. lei (484 mld. euro). In primele sase luni, Rompetrol Rafinare a facut un profit net de 15,46 mil. lei (4,64 mil. euro), dupa pierderi de 34,86 mil. lei in perioada similara a anului trecut, iar afacerile companiei au scazut cu 8,12%, la 2,29 mld. lei (688 de milioane de euro), potrivit raportarilor pe standarde romanesti de contabilitate.
Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut ieri aproape 4% si au inchis sedinta la pretul de 0,124 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 800 mil. euro.

CNVM nu a gasit nereguli in tranzactiile cu RRC
Comisia Nationala a valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ieri ca nu a gasit nereguli in tranzactiile cu actiuni ale companiilor listate din grupul Rompetrol derulate in datele de 24 si 27 august 2007, inaintea anuntarii tranzactiei prin care Dinu Patriciu a vandut 75% din grupul Rompetrol catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan. "Din investigatia realizata pana in acest moment nu au rezultat elemente care sa conduca la confirmarea suspiciunii potrivit careia au fost efectuate tranzactii cu actiunile acestor emitenti, pe baza unor informatii privilegiate", sustin reprezentantii CNVM. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut cu 40% dupa anuntarea vanzarii grupului Rompetrol. In ziua anuntarii tranzactiei, titlurile Rompetrol Rafinare au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce informatia a aparut in presa, Bursa invocand ca a primit cu intarziere comunicatul companiei care semnala tranzactia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO