Burse - Fonduri mutuale

Actiuni Banca Transilvania de 600 mil. euro intra pe piata

15.10.2007, 20:55 30

In urma majorarii, capitalul social al bancii ar urma sa creasca cu pana la 217,7 milioane de lei (65,1 milioane de euro), prin emisiunea a peste 2,17 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune.
Actiunile noi ar urma sa valoreze pe Bursa 1,97 miliarde de lei (peste 590 de milioane de euro), la ultimul pret, de 0,905 lei/actiune, la care titlurile au fost tranzactionate pe piata. Luand in considerare majorarea de capital, capitalizarea bursiera a bancii este de 1,66 miliarde de euro. Actiunile bancii sunt oprite azi de la tranzactionare pentru finalizarea majorarii de capital.
Banca Transilvania a "obisnuit" investitorii in anii anteriori, ca dupa intrarea actiunilor noi, pretul titlurilor sa nu inregistreze o scadere importanta, dar brokerii spun ca este posibil ca de aceasta data scenariul sa nu se mai repete.
"Pana in acest an, cand intrau actiunile de la Banca Transilvania, piata era pe un trend de crestere. Acum, cel putin, evolutia Bursei nu arata ca e pe crestere, ci arata ca e in range (variatii succesive, atat de crestere, cat si de scadere - n. red.). In aceste conditii, as fi foarte rezervat in ceea ce priveste repetarea scenariului de pe Banca Transilvania din anii precedenti", spune Adrian Caramiha, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Majorarea de capital de la Banca Transilvania s-a facut prin incorporarea profitului net si a rezervelor din anii trecuti si din sumele stranse de la actionari.
Banca Transilvania a anuntat ca, impreuna cu persoanele implicate, si-a diminuat participatia de la SIF Banat-Crisana la 7,58%, fata de 7,95% cat raportase initial ca detine.
Banca a raportat detinerea de la SIF in prima parte a anului, pentru a respecta reglementarile de pe piata de capital, care limiteaza la 1% detinerile din capitalul unei SIF in cazul atat al actionarilor individuali, cat si pentru persoanele care actioneaza in mod concertat.
Ulterior, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o decizie potrivit careia societatile de administrare a investitiilor (SAI) nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza, pana la aparitia unor informatii contrare.
BT nu a oferit detalii despre persoanele cu care detine actiuni la SIF Banat-Crisana, acestea putand fi actionari semnificativi, membrii ai conducerii sau subsidiare ale grupului.
Banca Transilvania a mai anuntat la finalul saptamanii trecute devansarea termenului de prezentare a rezultatelor financiare pe primele noua luni ale anului, pentru data de 16 octombrie, in loc de 31 octombrie, cum stabilise initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO