Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania au pierdut aproape 10% în trei zile, în ciuda răscumpărărilor

Autor: Andrei Chirileasa

10.05.2012, 17:38 1225

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), a treia bancă de pe piaţa locală după active, au înregistrat o scădere de 5,7% în şedinţa de joi, după ce mai pierduseră 4% în precedentele două şedinţe, fără ca să apară nicio ştire oficială care să determine o mişcare de preţ atât de puternică.

Mai mult, săptămâna trecută, Banca Transilvania a raportat o creştere de 73% a profitului net din primul trimestru, pe IFRS, până la 91,82 mil. lei (21 mil. euro). Banca Transilvania este singura dintre primele trei bănci de pe piaţă care a raportat rezultate în creştere în T1, în condiţiile în care BCR a avut pierderi, iar BRD a înregistrat profit în scădere.

Este posibil totuşi ca unii investitori să-şi fi marcat profiturile după raportarea rezultatelor, având în vedere că de la începutul anului până la începutul acestei săptămâni acţiunile TLV au crescut cu 43%. Scăderile din ultimele zile au venit pe fondul unei lichidităţi reduse.

Săptămâna viitoare, acţiunile TLV ar putea înregistra o nouă corecţie, de această dată determinată de trecerea datei de înregistrare pentru identificarea acţionarilor care vor primi acţiuni gratuite în cadrul majorării de capital. Banca va distribui tuturor acţionarilor înregistraţi la data de 21 mai câte 73 de acţiuni noi, cu titlu gratuit, la fiecare 1.000 de acţiuni deţinute. Astfel, pe 17 mai, acţiunile ar trebui să scadă matematic cu 6,8% faţă de şedinţa de miercuri, 16 mai.

Banca Transilvania a derulat în acest an un amplu program de răscumpărare a acţiunilor proprii în vederea susţinerii unor programe de fidelizare a salariaţilor. Doar în ultimele cinci şedinţe, banca a răscumpărat 1,16 milioane de acţiuni în valoare de 1,46 mil. lei. Aceste răscumpărări nu au putut opri însă scăderea preţului din ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels