Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania se tranzacţionează în coborâre la BVB, pe o tendinţă generală de scădere a pieţei

Acţiunile Băncii Transilvania se tranzacţionează în...

Autor: Roxana Rosu

10.08.2017, 12:15 594

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacţionează joi la BVB în scădere, cu circa 2%, la un preţ de 2,48 lei/titlu, pe o tendinţă generală de scădere a pieţei bursiere.

Indicele BET, principalul indice al Bursei, a scăzut cu 0,11%, BET-FI, în componenţa căruia se află Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, cu 0,68%, iar BET-TR cu 0,11%. Singurul indice aflat pe verde este cel al companiilor din energie, BET-NG, cu un plus de 0,97% în prima parte a şedinţei de joi.

Banca Transilvania a anunţat joi dimineaţă rezultatele financiare aferente primului semestru, respectiv un avans de 8% al profitului net, la 496 milioane lei, şi active de 53,2 miliarde lei, faţă de 51 miliarde lei în perioada similar a anului trecut.  

Pe de altă parte, băncile au fost atacate recent de guvern, care a anunţat că profiturile impozabile nu vor mai putea fi micşorate artificial prin deducerea cheltuielilor cu creanţele vândute. Astfel, potrivit unui proiect de ordo­nan­ţă care urmează să fie votat în a­ceas­tă săptămână în şedinţa de guvern, băncile nu vor mai putea deduce integral cheltuielile reprezentând va­loarea creanţelor înstrăinate, ci nu­mai în limita unui plafon de 30% din va­loarea acestora la care să se adauge va­loarea venitului realizat din înstră­ina­rea lor.

Finanţele motivează această decizie prin amploarea fenomenului de cesio­nare a creanţelor, în special a celor din domeniul bancar, precum şi faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanţelor/ împrumuturilor.

În prezent băncile deduc sută la sută din valoarea creanţei, astfel încât deşi fac profit din activitatea curentă, vânzarea de creanţe le pune în situaţia de a nu mai plăti impozit pe profit sau de a plăti foarte puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO