Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Carpatica au animat din nou bursa şi au sărit cu 13%

Acţiunile Carpatica au animat din nou bursa şi au sărit cu 13%

Autor: Stefan Musgociu

10.01.2013, 00:04 912

Bursa a crescut cu 0,9% şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, într-o piaţă unde acţiunile Banca Carpatica (BCC) au continuat să crească accelerat, cu 13%, după ce marţi au avansat cu aproape 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB.

Spre deosebire de majoritatea şedinţelor din a doua parte a anului trecut, în ultimele sesiuni atenţia investitorilor s-a în­drep­tat şi spre alte acţiuni cu lichiditate mai redusă. Astfel, la în­chi­d­erea şedinţei de miercuri, rulaje de peste 100.000 de lei în­registrau 19 din cele 79 de companii listate pe primele trei ca­tegorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

"Cred că cel mai important aspect al acestui început de an este că evoluţia mai multor acţiuni a fost susţinută de volume în creştere semnificativă faţă de cele înregistrate în ultima pe­rioadă. Pentru început au fost vizate acţiunile lichide, dar apoi s-a instalat un sentiment de optimism general şi au fost luate în vizor şi titlurile mai puţin vizibile. Astfel, acţiuni precum Car­patica, Artego, Dafora, Condmag sau altele pot atinge va­riaţia maximă admisă, fără ca rulajele să fie impre­sio­nante", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Prima tranzacţie de miercuri cu acţiunile Carpatica a fost realizată la 0,0509 lei, preţ cu 6,48% peste închiderea de marţi, iar punctul maxim de creştere a fost atins cu puţin îna­in­te de închidere, când titlurile băncii avansau cu aproape 13%, la 0,054 lei.

În ultimele două şedinţe, titlurile Carpatica au urcat cu­mulat cu aproape 32%.

Evoluţia de miercuri a venit în cadrul a 743 de transferuri, în valoare cumulată de 605.000 de lei, asfel că valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 814 lei, uşor sub valoarea medie din ziua anterioară, de 950 de lei. Volumul de acţiuni transferate reprezintă 0,37% din capitalul social al băncii.

"Vorbind doar de creşterea acţiunilor Carpatica, cred că avântul investitorilor s-a format precum un bulgăre de zăpadă, cei cu apetit ridicat pentru risc fiind atraşi de această creştere. În altă ordine de idei, titlurile Carpatica vin dintr-o zonă de minime istorice, iar o schimbare în cadrul structurii acţionariatului ar putea propulsa destul de puternic acţiunile băncii. Deocamdată, acestea sunt doar vechi speculaţii rein­tra­te în atenţia unora odată cu începutul bun de an al Bursei", a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai li­chide zece acţiuni, era în creştere cu 0,51% şi se plasa la un nou nivel maxim al ultimelor 18 luni.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,66% peste nivelul de marţi. Indicele reflectă evo­lu­ţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, in­clusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avan­sat cu 1,2%, iar indicele BET-NG, al titlurilor compa­ni­ilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,28%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, se situa cu 0,44% peste ziua precedentă.

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 19,2 mil. lei (4,3 mil. euro), valoare cu aproape 25% sub rulajul şedinţei anterioare, de 25,1 mil. lei (5,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO