Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Deutsche Bank s-au apreciat cu 11,11% în ultima săptămână. Este acesta punctul de inflexiune?

Acţiunile Deutsche Bank s-au apreciat cu 11,11% în...

Autor: Dan Grigore Ivan

11.08.2016, 00:04 436
Acţiunile Deutsche Bank (DB), a unsprezecea bancă a lumii după activele admi­nistrate, au înregistrat o creş­tere de peste 11% în ultimile zile, după ce unda de opti­mism a in­vestitorilor din în­treaga lume a atins marile burse.
 
Astfel, Deutsche Bank s-a bu­curat de evoluţia ascen­dentă pe care s-au încadrat titlurile companiilor ce activează în sectorul financiar, băncile  fiind cele care au profitat cel mai mult de creşterile din ultimele zile.
 
După ce acţiunile DB s-au depreciat cu aproximativ 60% în ultimul an, se ridică întrebarea dacă momentul din prezent s-ar putea transforma într-un punct de inflexiune. De altfel, ultima rundă de creşteri a fost alimentată şi de constrângerea în care se află în prezent marii investitorii.  Ran­­damentele oferite de obligaţiuni sau de alte instrumente financiare cu nivel de risc redus sunt în momentul de faţă la minime isorice, investitorii fiind nevoiţi să îşi direcţioneze capitalul către acţiuni care ar putea oferi în viitor un câştig decent, suportând riscul aferent.
 
Indicele Stoxx Banks, ce urmăreşte cele mai importante gru­puri bancare europene, s-a apreciat în ultima săptămână cu 8,01%, reuşind să recupereze după ce în 2016 indicele bancar a scăzut cu aproximativ 40%.
 
Recent, indicele german DAX s-a apreciat cu 2,5% într-o singură zi, apropiindu-se de teritoriul pozitiv la nivelul anului 2016 ( fiind pe minus 0,7% în prezent). Trebuie ţinut cont însă că indicele german include, faţă de ceilalţi mari indici internaţionali, şi câştigurile din dividende. Pe de altă parte, indicele DAX KURSINDEX, ce este construit după un algoritm re­găsit la majoritatea indicilor mondali - neincluzând dividendele, afişează o scădere de 3,7% de la începutul anului. De asemenea, Commerzbank (CBK), a doua bancă a Germaniei - specializată în finanţarea afacerilor mici şi mijlocii, a avut o evoluţie bursieră asemănătoare cu Deutsche Bank, titlurile CBK apreciindu-se cu 11,16% în ultima săptămână.
 
Deutsche Bank a raportat un profit de 18 milioane euro în primul semestru, deşi foarte mic pentru o instituţie cu tradiţia DB, a fost peste aşteptarea analiştilor, care se gândeau la pierderi.
 
La fel ca şi în cazul Deutsche Bank, raportul semestrial al Com­merzbank a dezamăgit investitorii, a doua bancă a Germaniei reuşind să încaseze un profit operaţional de 615 milioane euro în primul semestru, cu 43,52% mai mic faţă de anul prece­dent. În acelaşi timp, profitul net al Commerzbank a fost de 372 milioane de euro, în scădere cu 42,32% faţă de S1/2015.
 
În 2015, încasările Commerzbank au scăzut cu peste 40%, până la 9,8 mi­liarde euro. Cu toate acestea, profitul băncii a fost de puţin peste un miliard de euro, faţă de aproximativ 266 milioane în 2014.
 
Banca a înregistrat un ROA, indicatorul ce măsoară profitabi­litatea activelor, reprezentat de raportul dintre profit şi active, de 0,17%. În comparaţie, marile bănci americane au înregistrat un ROA de 0,9%, ceea înseamnă că pentru fiecare 100 de dolari active au câştigat 90 de cenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO