Burse - Fonduri mutuale

Actiunile din metalurgie asteapta revenirea exporturilor

11.01.2010, 23:02 31

Actiunile companiilor din industrii puternic dependente deevolutia economiei, precum producatorii de materii prime, aurevenit in atentia investitorilor de pe Bursa, in conditiile incare investitorii mizeaza pe o crestere a cererii pentru materiiprime la nivel mondial, sustinuta de China, care a raportat ocrestere a importurilor in ultima luna a anului trecut.

Pe majoritatea pietelor de capital internationale, ieri a fostziua actiunilor din sectorul materiilor prime, precum cele dinindustria metalurgica sau cele ale companiilor miniere.

Trendul global s-a resimtit si pe Bursa de la Bucuresti, undeactiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), cele aleproducatorului de otel Mechel Targoviste (COS) sau cele aleproducatorului de tevi TMK Artrom Slatina (ART) s-au numaratprintre performerii zilei, cu cresteri cuprinse intre 6% si10%.

In cazul actiunilor Alro Slatina (ALR), revenirea a inceput incade anul trecut, cand titlurile producatorului de aluminiu aucastigat 90%, in conditiile in care pretul aluminiului pe Bursa dinLondra a urcat cu 54%. Alro s-a confruntat cu probleme incepand dintrimestrul al patrulea din 2008, cand a anuntat concedieri, caurmare a scaderii puternice a afacerilor, pe fondul cererii maimici si al preturilor scazute, fiind printre primele companii maridin Romania care au resimtit efectele crizei.

Afacerile Alro au scazut in primele noua luni ale anului trecutcu circa o treime, la 1,03 mld. lei, iar profitul s-a redus depeste trei ori, la 89 mil. lei, observandu-se insa o imbunatatire asituatiei incepand cu trimestrul al treilea.

"Cresterea actiunilor Alro Slatina si Alumil poate fi pusa si peseama asteptarilor pozitive privind rezultatele financiare aleproducatorului la nivel mondial Alcoa", crede analistul firmei debrokeraj Interdealer Capital Invest, Mihai Mandrutiu.

Gigantul american din industria aluminiului Alcoa urma saprezinte ieri rezultatele preliminare pe trimestrul al patrulea,actiunile companiei crescand cu 2% in deschiderea sedintei de ieride pe bursa americana.

Spre deosebire de titlurile Alro, actiunile producatorilor dinindustria siderurgica au suferit anul trecut din cauza scaderiiputernice a afacerilor, care a ajuns in unele cazuri si la 60%, sia pierderilor acumulate.

Actiunile Mechel Targoviste au pierdut 4% in 2009, in timp cetitlurile Artrom Slatina au scazut cu 11%. Cele doua companiisufera pe Bursa si din cauza lichiditatii reduse, care face ca safie privite ca investitii riscante. Revenirea cererii pe piataotelului, asteptata pentru acest an, ar putea propulsa titlurilecelor doua companii, care inregistrau in anii cu crestere economicaputernica printre cele mai mari randamente de pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO