Burse - Fonduri mutuale

Actiunile energetice au tras Bursa in sus cu 1%

05.08.2008, 18:46 11

Bursa de Valori Bucuresti a continuat luni sa inregistreze cresteri usoare, in ton cu evolutia de la finele saptamanii precedente, pe fondul unor volume la fel de scazute.
"Volumele sunt foarte mici, ceea ce denota ce putem face la nivelul nostru, fara investitori straini. Vanzatorii au cam inceput sa se retraga din piata din cauza nivelurilor scazute ale cotatiilor care afecteaza lichiditatea. Daca Bursa creste nu inseamna ca este si un trend bine definit. Trebuie volume mari pentru o evolutie sustenabila", considera Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj EstInvest.
Cele mai cautate din piata au fost titlurile din domeniul energetic, in frunte cu Petrom, care s-au apreciat cu 3,4% pe cel mai mare rulaj din piata, de 3,2 mil. lei (0,91 mil. euro).
Acestea au fost secondate in topul tranzactiilor de titurile Transelectrica (TEL), care au plusat cu 2,3%, o crestere de peste 2% consemand si actiunile Transgaz Medias (TGN).
Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis cu un avans de 2,7%, dupa ce pe parcursul sedintei inregistrau o crestere de peste 7%.
"Este mai mult un comportament al investitorilor legat de ce se intampla pe pietele externe, unde piata energetica beneficiaza de cresterea pretului petrolului, fapt ce a determinat si cresteri ale cotatiilor la noi, cum ar fi Petrom. La Rompetrol cresterile sunt cauzate de niste speculatii neverificate, legate de o posibila oferta de preluare", a precizat Murgoci.
Investitorii anticipeaza ca grupul kazah KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol Group, va derula o oferta de preluare si la Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce acesta a anuntat ca va lansa o oferta de preluare pentru cealalta companie din grup, Rompetrol (Vega) din Ploiesti.
Scaderile de pe pietele externe au afectat in special actiunile din domeniul financiar de la Bursa, care au consemnat in general scaderi.
Astfel, SIF-urile au pierdut ieri 0,5%, cele mai afectate fiind titlurile SIF Muntenia, care s-au depreciat cu 2,8% pe un rulaj scazut.
Ca urmare, indicele BET-FI s-a apropiat din nou de minimul anului, ajungand in preajma pragului de 34.500 de puncte.
Actiunile bancare, reprezentate in principal de Banca Transilvania (TLV) si BRD, au pierdut ieri 1,3% si respectiv 1,1%.
Indicele celor mai lichide 25 de titluri din piata, BET-XT, a inregistrat ieri o crestere nesemnificativa, de 0,4%.
Un avans important au consemnat si titlurile din domeniul farmaceutic, cu actiunile Antibiotice Iasi castigand peste 4%, dupa ce titlurile Zentiva Bucuresti (SCD) au inchis cu un avans de 4,4% dupa publicarea unor rezultate peste asteptari.
Ieri s-a derulat si prima tranzactie cu titluri de stat, in valoare de circa 1 mil. lei, prin care s-au transferat 99 de obligatiuni. Tranzactia s-a derulat la un pret usor peste valoarea nominala, de 100 de lei, daca luam in calcul si dobanda aferenta perioadei care s-a scurs.
"Ma asteptam sa nu fie aglomeratie pe titlurile de stat din prima zi avand in vedere ca dobanda este mai scazuta decat in cazul depozitelor bancare. Totusi, titlurile de stat au un risc mai scazut si implica costuri mai mici", spune Marcel Murgoci.
Principalii indici ai pietelor internationale au inregistrat variatii usoare pe parcursul zilei de ieri, spre inchidere acestia consemand scaderi de pana la 1%.
Pretul petrolului era in coborare cu peste 1%, barilul de petol fiind cotat la 123,8 dolari.
Brokerii apreciaza ca rezultatele ce urmeaza sa fie publicate pe bursa vor mai sustine cotatiile companiilor cu date financiare bune.
"Cred ca unele societati de pe Bursa vor anunta rezultate bune avand in vedere si declaratiile de astazi (ieri - n.r.) ale lui Isarescu privind cresterea economica, dar ce va face piata depinde si de ce se va intampla afara si de pozitia investitorilor straini fata de Bursa", spune Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO