Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Impact, din nou la moda

19.10.2004, 00:00 23

Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au realizat un rulaj mult mai mare decat in ultima perioada, tranzactiile de ieri insumand 18,9 miliarde de lei si au atins cel mai mare pret din ultimele trei luni.
Pe fondul unei usoare presiuni la cumparare, cotatia Impact a urcat pana la 5.100 lei/actiune, pret mai atins doar pe la sfarsitul lunii iulie. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 5.050 lei/actiune, in crestere cu 2,9% fata de cotatia precedenta. Impact va publica rezultatele financiare pe trimestrul al treilea pe 29 octombrie, dar a anuntat ca a depasit deja cifra de afaceri prevazuta pentru acest an in buget, asteptand o depasire cu 33% a previziunilor de la inceputul anului privind cifra de afaceri
Actiunile Bancii Transilvania au depasit ieri pragul de 8.000 lei/actiune cu cateva secunde inainte de inchiderea sedintei, pretul fiind cu 50 lei mai ridicat. Aprecierile de pret din ultimele sedinte  au fost insotite si de o lichiditate buna a actiunilor bancii, si ieri volumul tranzactionat fiind unul bun, tinand cont ca s-au transferat aproape 4 milioane de actiuni. "Cu siguranta au intrat cumparatori mari pe actiunile Bancii Transilvania si investitorii de portofoliu au urcat pretul in ultimele sedinte" a comentat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
Analistii considera ca evolutia aceasta atat a actiunilor Bancii Transilvania , dar si a celorlalte actiuni de la Bursa,  este normala, in conditiile in care intreaga piata se afla pe un trend ascendent, situatie care se va mentinesi in urmatorii doi- trei ani. "Sunt anumite actiuni care au stat o perioada mai lunga de timp, au inceput sa se acumuleze si apoi au inceput sa creasca", a spus Rotaru.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost ieri cele ale Petrom, datorita unei tranzactii speciale in valoare de peste 25,2 miliarde de lei. Un investitor a achizitionat prin intermediul operatiunii 9,5 milioane actiuni la pretul de 2.660 lei/actiune. Acesta a fost si pretul maxim la care actiunile Petrom au fost tranzactionate in piata, inchiderea facandu-se la un pret cu 10 lei mai redus. Tranzactiile din piata cu actiunile Petrom au depasit 7,8 miliarde de lei.
Actiunile Oltchim au atins un nou maxim pentru ultimul an de tranzactionare la nivelul pretului de 2.170 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la cumparare, cotatia castigand ieri peste 9%. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,6 miliarde de lei.



Majorarea de la Petrom, contestata in justitie
Hotararea actionarilor privind majorarea de capital prin care OMV va ajunge majoritar la Petrom a fost contestata in justitie de unul din actionarii minoritari, Dan Paul, care sustine ca modalitatea de in care se face majorarea de capital nu este conforma cu legea. Directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu a declarat ieri pentru ZF ca procesul de subscriere, inceput in urma cu doua saptamani, va continua in paralel cu actiunea in justitie. In primele doua saptamani de subscriere au subscris actiuni noi in valoare de doar 3 miliarde de lei, principalii actionari minoritari fiind asteptati sa subscrie la finalul perioadei.



Piata RASDAQ
Toate cele 23 de tranzactii derulate cu actiunile Uzinexport s-au perfectat la un pret constant de 12.000 lei/actiune.
Pachetul de actiuni Uzinexport tranzactionat in total pe parcursul sedintei reprezinta 0,6% din capitalul social al companiei. Aceste titluri au fost ieri cele mai tranzactionate dintre cele listate pe RASDAQ, realizand un rulaj de peste 1,2 miliarde de lei. Actiunile Uzinexport au fost tranzactionate la acelasi curs mediu precedent. Cel mai important cumparator de actiuni Uzinexport de la inceputul anului a fost fondul de investitii Hyposwiss - Danube Tiger, care detine o participatie de 8,8% in cadrul companiei, conform ultimelor raportari. Actiunile Uzinexport nu fac parte din grupul acelora care se  tranzactioneaza prin sistemul tehnic al Bursei de Valori.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au mai castigat ieri 2,5%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 32.800 lei/actiune. La nivelul pretului maxim de 32.900 lei/actiune, aprecierea inregistrata de aceste actiuni a fost usor mai mare. Lichiditatea a fost in usoara scadere fata de sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor de ieri fiind de 813,7 milioane de lei.
Actiunile societatii Conpet Ploiesti, cel mai mare transportator de titei de la noi, au inregistrat o apreciere a pretului mediu de 5,8%, cresterea importanta a cursului fiind detreminata si de numarul redus de actiuni oferite spre vanzare. Cursul a urcat ieri pana la un nivel maxim de 120.000 lei/actiune, in timp ce ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 115.000 lei/actiune. Transferurile cu aceste actiuni au insumat 577 milioane de lei.
O apreciere importanta, de peste 6%, au inregistrat si actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca. Presiunea la cumparare existenta pe aceste actiuni  a urcat pretul pana la un nou maxim al ultimul an de 4.700 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 4.480 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 431 milioane de lei.
Actiunile Braiconf au castigat 3,3%, pretul la inchidere de 76.500 lei/actiune, fiind egal cu pretul maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate ieri. Operatiunile au insumat 610 milioane de lei.
Ieri au fost raportate si tranzactiile din cadrul ofertei publice de cumparare lansata pentru achizitionarea a 47,6% din actiunile producatorului de mobilier Mobimexa Arad. Ofertantul, reprezentat de Soldinvest SRL din Bucuresti, a reusit sa cumpere 35,7% din actiuni, pretul platit fiind de 192.500 lei/actiune. In aceste conditii, valoarea tranzactiilor din cadrul ofertei a fost de 15,5 miliarde de lei. Inainte de derularea ofretei, SIF Banat - Crisana detinea 35,4% din actiunile Mobimexa, deci este posibil ca aceasta SIF sa-si fi lichiditat participatia detinuta in cadrul Mobimexa.  
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO