Burse - Fonduri mutuale

Actiunile isi cauta o tendinta

08.09.2004, 00:00 14

Bursa a inregistrat ieri o crestere a valorii tranzactiilor si o mai mare stabilitate a preturilor in conditiile in care un ordin mai mare de tranzactionare nu a mai dus piata in sus sau in jos cu cateva procente la fel ca in urma cu cateva saptamani.
Cele mai multe actiuni au dat senzatia ieri ca isi "cauta o tendinta" pentru lunile care au mai ramas pana la finalul anului. Toti cei trei indici ai pietei au incheiat ieri ziua pe crestere dupa ce au evoluat o buna parte a zilei sub nivelul de luni. Cea mai mare crestere a apartinut SIF-urilor, care au inregistrat, in medie, preturi de inchidere cu mai mari cu 0,6% mai fata de ziua precedenta.
Actiunile BRD, cele mai tranzactionate de pe piata au coborat ieri pana sub 26.000 lei/actiune, dar au crescut in ultimele minute ale sedintei de tranzactionare pana la 26.500 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu actiunile bancii a fost de 7,8 miliarde de lei, iar ultimul pret la zilei a fost cu 0,4% mai mica fata de ziua precedenta.
Celelalte doua banci au avut o evolutie mai linistita decat BRD. Banca Transilvania a inregistrat tranzactii in valoare de 5,2 miliarde de lei, iar cotatia de inchidere a fost aceeasi cu cea de luni. 7.100 lei/actiune, dupa ce pretul a atins pe parcursul zilei 7.150 lei/actiune. Banca Comerciala Carpatica a inregistrat tranzactii in valoare de doar 140 milioane de lei, iar pretul actiunilor a urcat la finalul zilei cu 0,7% pana la 7.050 lei/actiune.
Petrom a urcat pe parcursul zilei pana la 2.380 lei/actiune, cu peste 8% mai mult fata de maximul atins saptamana trecuta. Dupa o evolutie destul de oscilanta, ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 2.350 lei/actiune, in crestere cu 0,4% fata de luni. Valoarea operatiunilor cu actiunile companiei petroliere a fost de 2,9 miliarde de lei.
Rompetrol Rafinare a inceput ziua pe crestere, dar a reintrat pe tendinta descendenta in a doua parte a zilei fiind cotata la inchidere la 503 lei/actiune, cel mai mic pret al zilei. Actiunile companiei au inregistrat operatiuni in valoare de 2,4 miliarde de lei, iar scaderea cotatiei de inchidere a fost de 0,6%.  Grupul  Rompetrol, anuntase cu o zi inainte ca a obtinut acordul de concesiune pentru doua perimetre de explorare si productie din Romania, Cele doua perimetre ar urma sa fie exploatate de Rompetrol Upstream, companie membra a grupului.
Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au castigat inca 2,8% si au incheiat ziua la 3.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Antibiotice a depasit ieri 600 milioane de lei.  Celalalt producator de medicamente listat pe piata, Sicomed, a incheiat ziua la 4.780 lei/actiune, cu 0,4% mai mult ca luni in conditiile in care actiunile transferate au totalizat 153 milioane de lei.
Pe piata titlurilor necotate tranzactionate prin sistemul Bursei, cele mai tranzactionate au fost actiunile producatorului de materiale de constructii Cercon Ariesul, cu operatiuni in valoare de un miliarde de lei. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 6.500 lei/actiune, in crestere cu 8,3% fata de ziua anterioara.



Piata RASDAQ: Nou maxim istoric pentru Braiconf
Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila au atins ieri la Bursa Electronica RASDAQ un nou maxim istoric la pretul de 67.500 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 4,3%.
Actiunile Braiconf au fost in ultimele 12 luni printre cele mai profitabile plasamente de pe piata de capital, cu o crestere de 180% in aceasta perioada. Cu un an in urma o actiune a companiei se tranzactiona la 24.000 lei/actiune. Cresterea cotatiei Braiconf s-a datorat rezultatelor financiare in crestere dar si posibilei desfiintari a Asociatiei Salariatilor, care controleaza societatea, avand o detinere de 40%. Actiunile companiei, care se tranzactioneaza prin sistemul tehnic al Bursei de Valori Bucuresti, au inregistrat ieri tranzactii in valoare de 147 milioane de lei.
Valoarea totala a operatiunilor cu actiunile listate la Bursa Electronica RASDAQ a fost ieri de 5,3 miliarde de lei in conditiile in care nu s-au realizat tranzactii speciale sau transferuri in cadrul ofertelor publice. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a inregistrat o scadere nesemnificativa fata de ziua anterioara, iar RAQ-I, care urmareste companiile listate la categoria I a pietei a urcat cu 1,5%.
Cele mai lichide titluri de la categoria I au fost din nou cele ale operatorului portuar Socep Constanta cu tranzactii in valoare de aproape un miliard de lei. Pretul mediu al actiunilor Socep a coborat cu 1% fata de ziua anterioara dupa ce tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 1.690 si 1.730 lei/actiune.
Cotatia actiunilor producatorului de ulei Argus Constanta au urcat ieri din nou la 27.500 lei/actiune. Pretul mediu al actiunilor Argus a castigat 1,5% fata de luni. Tranzactiile cu actiunile companiei au insumat aproape 700 milioane de lei.
Actiunile Unirea Shopping Center au pierdut ieri 5% din valoare dupa tranzactia de luni in care s-au transferat actiuni reprezentand 2,2% din capitalul societatii. Lichiditatea actiunilor Magazinului Unirea a fost ieri destul de ridicata pentru o sedinta obisnuita de tranzactionare, cu tranzactii in valoare de 385 milioane de lei. Cotatia e inchidere, care a coincis cu pretul minim al zilei a fost de 602.000 lei/actiune. In ultimele 12 luni cotatia actiunilor Unirea a urcat cu 170%.
Actiunile companie de comert exterior Uzinexport au urcat cu 4% fata de cotatia medie anterioara si au atins 13.000 lei/actiune, cel mai mare pret din ultimele cinci luni. Tranzactiile de ieri cu actiunile companiei au insumat 274 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO