Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petromidia au scazut cu 55% de cand a vandut Patriciu

Actiunile Petromidia au scazut cu 55% de cand a vandut Patriciu

Click pentru imaginea marita

05.05.2008, 17:39 62

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, au inregistrat una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa in luna aprilie, pierzand 20% din valoare, pe fondul pierderilor raportate pe 2007 si a recomandarilor negative din partea analistilor.
De la sfarsitul lunii august 2007, cand Dinu Patriciu a vandut pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol catre compania petroliera de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz (KMG), pretul actiunilor Petromidia a scazut cu peste 55%, iar valoarea de piata a companiei s-a redus cu circa 500 de milioane de euro.
Intre timp, criza financiara internationala a redus puternic valoarea companiilor listate pe Bursa.
Dezvoltatorul imobiliar Impact a pierdut in aceasta perioada peste 70% din valoare, adica circa 300 mil. euro, in timp ce transportatorul de energie Transelectrica sau SIF-urile au pierdut la randul lor circa jumatate din capitalizare, scaderile situandu-se intre 300 si 500 mil. euro.
Chiar daca, procentual, scaderea Petromidia este abia a treia in aprilie, la nivelul capitalizarii aceasta este cea mai spectaculoasa, compania pierzand luna trecuta aproape 100 de milioane de euro din valoare.
Nici Dinu Patriciu si nici reprezentantii KMG nu au putut fi contactati pentru a comenta scaderea actiunilor RRC.
Scaderea actiunilor Petromidia din aprilie a venit pe fondul stagnarii pietei, la nivelul indicilor bursieri, si a unei cresteri de 17% pentru actiunile Petrom (SNP), cealalta companie petroliera listata, dar si pe fondul unui pret record al barilului de petrol, de 120 $.
Cresterea pretului petrolului favorizeaza insa companiile care detin rezerve proprii, cum este Petrom, in timp ce procesatorii, cum este Petromidia, sufera din cauza reducerii marjelor de rafinare.
Rompetrol Rafinare era considerata cea mai importanta companie a grupului Rompetrol, pana la achizitia companiei de distributie a produselor petroliere Dyneff din Franta, astfel ca scaderea din ultimele luni a actiunilor Petromidia inseamna si o scadere semnificativa in valoarea grupului Rompetrol fata de momentul preluarii acestuia de catre KMG.
Dinu Patriciu a vandut la sfarsitul lui august anul trecut 75% din actiunile grupului Rompetrol intr-o tranzactie care a evaluat compania la 3,6 miliarde de dolari. Valoarea Petromidia pe Bursa a urcat in acel moment la peste 1,2 miliarde de dolari (850 mil. euro), fata de 540 de milioane de dolari (350 mil. euro) in prezent.
Tranzactia s-a realizat intr-un moment in care pe pietele internationale de capital aparusera deja primele semne de ingrijorare legate de criza creditelor ipotecare din SUA, care a determinat o scadere puternica a tuturor pietelor in lunile ce au urmat. Patriciu mai detine 25% din actiunile Rompetrol.
Analistii unora dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe Bursa au majorat atunci pretul tinta pentru actiunile Petromidia, mizand pe faptul ca noul actionar urma sa rezolve problemele cu care rafinaria s-a confruntat in ultimii ani, respectiv datoriile mari si reducerea marjelor din rafinare, prin importul de titei mai ieftin din Kazahstan.
Aceste speculatii nu s-au materializat insa pana in prezent. Mai mult, reprezentantii KMG nu au mai facut niciun fel de declaratii in ultimele luni privind planurile pe care le au pentru compania romaneasca, ceea ce a determinat o schimbare a perceptiei analistilor si investitorilor fata de companie.
Cea mai negativa reactie au avut-o analistii bancii olandeze ING care si-au redus pretul tinta pentru titlurile Rompetrol Rafinare de la 0,168 lei/actiune in septembrie 2007 la 0,0342 lei/actiune.
Raportul, publicat la inceputul lunii aprilie, a declansat o scadere puternica a actiunilor pe Bursa, de la un nivel de 0,0750 lei/actiune la un minim de 0,0550 lei/actiune.
Analistii ING sustineau in raport ca Rompetrol Rafinare nu va trece pe profit mai devreme de 2010. Compania si-a bugetat pentru acest an pierderi de 8,7 milioane de dolari (5,5 milioane de euro), dupa ce anul trecut a raportat pierderi de 94 de milioane de euro.
Scaderi mai mari decat RRC au inregistrat in aprilie actiunile Bermas Suceava (BRM) si titlurile Broker Cluj (BRK), ambele fiind companii care au in derulare majorari de capital.
La polul opus, in topul cresterilor conduc Petrom si Socep Constanta (SOCP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO