Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Ropharma debutează mâine la prima categorie a Bursei

Autor: Andrei Chirileasa

22.11.2010, 23:20 71

Acţiunile companiei farmaceutice Ropharma Braşov (IAFR),controlată de omul de afaceri Mihai Miron, intră miercuri, 24noiembrie, la tranzacţionare la prima categorie a BVB.

Miron a reuşit în doar câţiva ani să construiască aceastăcompanie, prin fuziunea mai multor firme cu activităţi îndistribuţia şi retailul de medicamente, ducând-o la o capitalizarede 85 mil. euro, apropiată de cea a Zentiva Bucureşti (SCD), celmai mare producător de medicamente listat la Bursă.

Ropharma a avut anul trecut vânzări de 288 mil. lei (68 mil.euro), provenind în cea mai mare parte din distribuţia şi retailulde medicamente prin reţeaua de farmacii proprii, care acoperăcentrul, estul şi sudul ţării. În primul semestru, vânzărileRopharma s-au ridicat la 176 mil. lei (42 mil. euro), în creşterecu 34% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ceprofitul net a crescut de 8 ori, la 8,5 mil. lei (2 mil. euro).Compania are o cotă de piaţă de circa 3,75% pe piaţa distribuţieide medicamente, potrivit prospectului de listare la categoriaI.

Compania urmăreşte să-şi consolideze însă producţia demedicamente, la fabrica Aesculap de la Târgu Mureş, ţintind ocreştere a vânzărilor de la 1 mil. euro realizat în 2009 la 2 mil.euro în 2010, 3 mil. euro în 2011, până la 10 mil. euro în 2014.Ropharma produce medicamente şi suplimente nutritive pe bază deplante.

Compania este controlată în proporţie de circa 80% de trei firmedeţinute de Mihai Miron, însă a anunţat că ar putea derula o ofertăde vânzare de acţiuni pentru creşterea free-float-ului, astfel că aprimit acceptul Bursei de a fi tranzacţionată la categoria I deşiare un free-float mai mic de 25%, cât prevede codul BVB.

Ropharma are în derulare o majorare de capital prin încorporarearezervelor şi distribuirea de acţiuni gratuite. Fiecare acţionarînregistrat la finele lunii septembrie urmează să primească 1,3acţiuni gratuite la o acţiune deţinută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO