Burse - Fonduri mutuale

Actiunile rusesti au conservat randamentul Euroglobinvest

Actiunile rusesti au conservat randamentul Euroglobinvest

Click pentru imaginea intreaga

18.03.2008, 19:08 25

Plasamentele pe bursele internationale au adus fondului inchis de investitii Euroglobinvest cel mai ridicat randament de la inceputul anului din industria fondurilor inchise de actiuni, peste 12% din activele fondului fiind investite in actiunile rusesti Gazprom si Norilsk Nickel.
Fondul inchis de actiuni Euroglobinvest a raportat un randament negativ de 5,3% de la inceputul anului, cu peste 65% din activele nete de 5,3 milioane de lei (1,43 mil. euro) in actiuni cotate pe pietele internationale.
Indicele RTS al Bursei de la Moscova a inregistrat de la inceputul anului o scadere de doar 6%, fata de o corectie de peste 25% in cazul indicelui BET al Bursei de la Bucuresti.
In industrie, fondurile inchise de actiuni cu plasamente exclusiv pe piata locala au raportat randamente inferioare in acelasi interval. FAPT, fond inchis administrat de Globinvest, a marcat o performanta negativa de 18,1%, in timp ce BT Invest 1, administrat de BT Asset Management, a raportat un randament negativ de 19,7%.
De asemenea, fondurile mutuale cu plasamente preponderent in actiuni au inregistrat in primele doua luni ale anului scaderi cuprinse intre -10% si -20%, fondul de actiuni Napoca, administrat tot de Globinvest, pierzand in aceasta perioada 15,6%, conform datelor disponibile.
Primele cinci plasamente dupa ponderea detinuta in activele nete ale Euroglobinvest sunt actiunile Norilsk Nickel cu 6,64%, Gazprom cu peste 6%, Continental cu 5,6%, actiunile companiei britanice de telecomunicatii BT Group-4,74% si Unilever cu aproximativ 5% din active.
"Dispunem de resurse importante pentru a face investitii pe bursele internationale, insa preferam sa asteptam semnale de imbunatatire a situatiei internationale", a declarat Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare a investitiilor Globinvest.
In prezent, peste 28% din activele fondului Euroglobinvest sunt plasate in depozite bancare, iar 6,5% din active sunt disponibile sub forma de numerar.
Euroglobinvest este singurul fond inchis de investitii de pe piata locala care investeste direct in actiuni listate pe bursele internationale.
In industria fondurilor deschise de investitii, fondurile mutuale administrate de Raiffeisen Asset Management detin participatii externe la fondurile administrate de banca de investitii olandeza Robeco, la fondurile de investitii administrate de JP Morgan si la cele ale Raiffeisen Capital Management din Austria.
Un alt administrator de fonduri mutuale, societatea Vanguard, si-a anuntat intentia anul trecut de a iesi cu fondul de actiuni FON pe pietele din Austria si Bulgaria, insa nu a realizat plasamente pana in prezent.
Globinvest este cel mai mare administrator independent de fonduri de investitii, gestionand active de peste 100 mil. lei (27 mil. euro) la sfarsitul lunii februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO