Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Transgaz vin pe Bursa intr-o saptamana

16.01.2008, 17:48 11

Actiunile operatorului de transport al gazelor naturale Transgaz Medias (TGN) vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti cel mai probabil incepand cu miercurea viitoare, inlocuind drepturile de alocare Transgaz (TGNR01) tranzactionate de pe 19 decembrie pana in prezent, potrivit reprezentantilor Raiffeisen, principalul intermediar al ofertei publice a Transgaz.
"Pe data de 22 ianuarie se intruneste Comisia de Listare si Comitetul Bursei, si probabil pe 23 ianuarie intra la tranzactionare actiunile Transgaz", spune Laurentiu Ciocarlan, directorul departamentului piete primare din cadrul Raiffeisen Capital & Investment (RCI).
In vederea realizarii transferului actiunilor Transgaz pe Bursa, drepturile de alocare ale acesteia vor fi suspendate de la tranzactionare incepand de vineri, dupa ce Depozitarul Central a avizat Bursa sa faca demersurile necesare listarii actiunilor companiei nationale de transport al gazelor naturale.
"Se voia o sedinta in vederea transferului actiunilor Transgaz inca de vineri. Nu stiu daca data a fost schimbata", spune Adrian Manaila, directorul societatii EldaInvest si membru in Comitetul Bursei.
Brokerii nu se asteapta la variatii semnificative la trecerea de la tranzactionarea drepturilor de alocare la cea propriu-zisa a actiunilor Transgaz, in conditiile in care riscul asociat emisiunii de drepturi este unul minim.
"In acest caz nu exista un potential conflict care sa justifice variatii semnificative ale pretului actiunilor Transgaz fata de drepturile de alocare, mai ales ca perioada de trecere la tranzactionarea de actiuni este mica", spune Manaila.
Pana in acest moment, investitorii care au reusit sa prinda actiuni Transgaz la pretul din oferta publica de listare a companiei au inregistrat un castig de 51,6%.
La inceputul lunii decembrie, Transgaz a vandut prin oferta un pachet de 10% din capitalul companiei, oferta care a fost subscrisa de 28 de ori si prin care a atras circa 64 mil. euro (225 mil. lei). Doua saptamani mai tarziu, pe data de 19 decembrie, a inceput tranzactionarea drepturilor de alocare ale Transgaz.
Acestea sunt valori mobiliare negociabile, care certifica dreptul detinatorului asupra actiunilor emise in cadrul ofertei publice si care mijlocesc tranzactionarea de actiuni pana la momentul listarii efective a acestora pe piata.
Drepturile de alocare ale Transgaz au fost cotate la inchiderea sedintei de ieri la pretul de 291,1 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 931 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO