Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile turceşti şi ungureşti, performerii pieţelor emergente din Europa în luna ianuarie, cu o creştere de circa 9%. La polul opus, piaţa de capital din Rusia s-a depreciat cu 9,3%. Unde se încadrează indicele BET al bursei locale

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

02.02.2022, 12:05 309

Piaţa rusă de capital a pierdut 9,3% în ianuarie, lună în care acţiunile din Turcia şi Ungaria au înregistrat creşteri de 8,6%, respectiv 9,35, conform unei analize efectuate de Wood & Company, societate de brokeraj cu sediul în Praga, cu prezenţă şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Indicele MSCI EM Europe, dedicat pieţelor emergente europene, a înregistrat scăderi de 4,5% în euro şi 5,9% în dolari americani. Acţiunile ungureşti au fost cel mai bun performer al primii luni din 2022 în ceea ce priveşte pieţele emergente ale continentului, raportând un avans de 9,3% în euro şi 5,4% în forinţi, urmate de acţiuni turceşti, cu o creştere de 8,6% în euro şi 8,8% în lire turceşti.

Evoluţia bursei din Moscova a fost influenţată semnificativ de tensiunile de la graniţa ruso-ucraineană şi de declaraţiile liderilor americani, care au reiterat riscurile privind un posibil conflict armat în Europa de Est.

În Grecia, indicele ASE s-a apreciat cu 4,9%, în timp ce indicele PX din Cehia a crescut cu 1,5% în euro, dar a pierdut 0,7% în coroane cehe. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a crescut în euro cu 1,1% şi cu 1% în lei.

WIG20, indicele bursei din Varşovia, a pierdut 2,5% în zloţi polonezi şi 2,4% în euro. Indicele rus MOEX a suferit cel mai grav declin din regiune, 9,3% în euro şi 6,8% în ruble.

Din sectoarele incluse în MSCI, doar industria a înregistrat un avans, 8,2% în ianuarie, în timp ce domeniul medical a pierdut 1%, sectorul financiar a scăzut cu 1,5%, energia a suferit un declin de 3,6%, utilităţile au scăzut cu 4,5%, produsele neesenţiale cu 4,8%, materialele cu 7,2%, produsele esenţiale cu 9% şi industria telecom cu 12,5% (calculele fiind efectuate în euro).

Sentimentul economic din Grecia, calculat prin indicele ESI (economic sentiment indicator) a crescut cu 4,2 puncte la 114,2 în ianuarie, stimulat în mare parte de industrie. În Republica Cehă, indicele ESI s-a apreciat cu 2,5 puncte la 94,1, sentimentul din industria construcţiilor crescând cu 8,6 puncte. Sentimentul economic din Ungaria a suferit un declin de un punct la 108,1, ţară unde optimismul sectorului de retail s-a manifestat printr-o creştere de 7 puncte.

În România, ESI a scăzut cu 1,3 puncte la 101,2, declinul fiind de trei ori mai mare în Polonia.

Media lichidităţii zilnice a bursei româneşti a crescut cu 42% de la o lună la alta, de la 7,1 milioane de dolari la 10,1 milioane de dolari. Totuşi, bursa românească rămâne cu mult în spatele celor din Praga şi Budapesta, unde lichiditatea zilnică a ajuns, în medie, la 25,1 milioane de dolari, respectiv 62,8 milioane de dolari în ianuarie, reprezentând o scădere de 2,1%, respectiv un plus de 4,2% faţă de luna precedentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO