Burse - Fonduri mutuale

Actorii Bursei cer statului sa-i scoata din criza

17.11.2009, 23:08 20

Brokerii, administratorii de fonduri mutuale si de pensii,precum si membrii institutiilor de reglementare a pietei de capitalsunt de parere ca reprezentantii statului trebuie sa se implice maiactiv pentru a scoate Bursa din impas si sa contribuie ladezvoltarea acesteia pentru ca piata de la Bucuresti sa se ridicemacar la nivelul pietelor emergente din regiune.

"S-a facut recent o clasificare a burselor si bursa romaneasca afost inclusa in ultima categorie de piata de frontiera cand noi nelaudam ca este o piata emergenta. Si acest lucru s-a intamplat dincauza lichiditatii scazute, a lipsei de adancime a pietei. Ni s-amai imputat ca drepturile minoritarilor nu sunt protejate si piatanu permite tranzactii OTC", a spus Dan Paul, presedinteleAsociatiei Brokerilor.

In opinia intermediarilor, statul trebuie sa continue listareamarilor societati prin oferte publice care sa cuprinda pachete maimari de 5% - 10% din capitalul social, pentru ca listarile Transgazsi Transelectrica au ajutat prea putin piata din cauza pachetelormici de actiuni tranzactionabile.

"Trebuie sa folosim experienta statelor din jurul nostru pentruca este gratuita. Avem nevoie de mai multi emitenti, deprevizibilitate, de IPO-uri de mari dimensiuni. Free-float-ul esteextrem de redus pe Bursa. Statul sa iasa din barierele castratoaresi sa uite de vestitele IPO-uri cu 5-10% din capital pentru ca elenu ajuta cu nimic. Ba mai mult, creeaza in continuare mari problemein consolidarea investitiilor", a declarat Dragos Neacsu,presedintele societatii de administrare a investitiilor Erste AssetManagement, cel mai mare administrator de fonduri mutuale de pepiata locala, cu active de 300 mil. euro.

La implicarea statului in dezvoltarea Bursei face apel si FlorinIlie, seful departamentului piete de capital din cadrul ING, carespune ca in cei 20 de ani de capitalism parlamentarii nu s-auinteresat deloc de piata de capital.

Florin Ilie, ING: Statul a ratat ocazia de a ajutaBursa

"Exista cerere, exista bani, exista vointa, dar nu este deajuns. Principala problema a Bursei este marfa. Marea intrebare pecare si-o pun strainii cand ajung in Romania este de ce statul nu aavut acces la Bursa. Este putin cam tarziu sa intrebam ce ar puteaface acum statul pentru Bursa. Statul cand a avut de privatizatmari companii, cu o potentiala valoare de piata mare, le-a vandutfara optiunea de a se lista pe Bursa. De asta este Polonia acolo sinoi aici. Statul polonez cand a privatizat a pus o conditie delistare automata pe Bursa si un picior in prag sa nu se delistezeimediat cum o cumpara. Odata ce am ratat aceasta sansa,posibilitatile sunt mult mai reduse", a precizat Florin Ilie.

E a mai spus ca viitoarele privatizari trebuie sa se faca prinmecanismele pietei, iar conditiile de listare trebuie impuse princontract de catre stat.

"Statul trebuie sa dezghete contributiile la fondurile privatede pensii cat mai rapid posibil si sa introduca stimulente pe piatade capital. Investitorii straini vor veni. Nu trebuie sa facem noinimic ca sa-i aducem. Investitorii de retail si cei institutionalilocali se vor dezvolta in timp. Singurul lucru necesar este uncadru de reglementare mai stimulativ", a spus Florin Ilie.

Alte solutii pentru dezvoltarea pietei

Reprezentantii pietei de capital au mai propus si o initiativaprin care circa 5% din impozitele colectate de pe piata de capitalsa fie redirectionate catre Bursa in vederea formarii unei masecritice de investitori, iar dintre acestia sa se desprindainvestitori activi.

O alta idee propusa este aceea de generalizare de catre companiia instrumentului actiuni cu optiuni oferite angajatilor, care nusunt considerate costuri salariale si de care pot beneficia ambeleparti, contribuind totodata la cresterea numarului de investitoride pe Bursa.

Specialistii de pe piata mai spun ca statul ar trebui sarealizeze emisiuni de obligatiuni pe termen mediu si lung pe caresa le listeze pe Bursa, prin acest mecanism putand totodata atragefinantare.

Brokerii si administratorii de fonduri vor sa infiinteze un grupde lucru pentru actiuni de lobby si educarea clasei politice, cuscopul cresterii importantei pietei de capital in proiectelepublice, potrivit initiatorilor proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO