Burse - Fonduri mutuale

Administratorul Fondului Proprietatea va fi ales pana in februarie

03.12.2008, 19:24 15

Anuntul privind licitatia pentru desemnarea administratorului Fondului Proprietatea (FP) va fi publicat in cel mult o saptamana, iar procesul va fi incheiat pana la finele lunii februarie, potrivit presedintelui comisiei de selectie, Sebastian Vladescu.

"Vom publica anuntul cel tarziu miercuri, joi, saptamana viitoare, in functie si de spatiul publicitar pe care-l obtinem de la Financial Times. In acele zile publicatia are si un supliment privind fondurile de investitii. In aceste conditii, castigatorul va fi anuntat la finele lunii februarie a anului viitor", a explicat Vladescu.
Hotararea de guvern privind aprobarea regulamentului de organizare a licitatiei internationale pentru desemnarea administratorului Fondului Proprietatea si a caietului de sarcini al licitatiei a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, la aproximativ doua luni de la avizul Executivului.
Intrebat daca aceasta intarziere va duce la amanarea listarii FP la Bursa de Valori Bucuresti, Vladescu a aratat ca toti decidenti si actionarii ar trebui sa fie precauti in legatura cu acest subiect si sa urmareasca cel mai potrivit moment.
"Momentul listarii depinde si de situatia pietei. Procedurile trebuie sa inceapa si vor fi multe demersuri birocratice, dar listarea trebuie sa aiba in vedere trendul din pietele de capital, pentru ca nimeni nu are interesul sa puna pe bursa o actiune care sa scada doar din cauza ca piata e in jos", a explicat Vladescu.
Administratorul Fondului Proprietatea va fi ales in 49 de zile lucratoare de la publicarea anuntului de licitatie, dintr-o lista de 3-5 ofertanti preselectati pe baza ofertelor initiale, in faza finala fiind obligatorie calificarea a cel putin doi competitori, care depun oferte financiare finale.
Potrivit Regulamentului de organizare a licitatiei internationale publicat ieri in Monitorul Oficial, preselectia initiala implica evaluarea tuturor solicitarilor candidatilor care au depus oferte initiale si selectarea a cel putin trei, dar nu mai mult de cinci candidati pentru faza a doua. Data limita de depunere a ofertelor initiale a fost stabilita la 20 de zile de la publicarea anuntului, in timp ce comisia va avea cel mult 15 zile de la primirea documentelor pentru preselectarea candidatiilor.
Stabilirea listei scurte se va face pe baza de punctaj al ofertelor initiale, din care maximum 20 de puncte vor fi atribuite ofertei financiare si cel mult 80 de puncte ofertei tehnice. Cea mai buna oferta financiara va fi notata cu punctajul maxim, iar pasul de scadere va fi calculat in functie si de numarul ofertelor. In cadrul ofertei tehnice, se acorda maximum 20 de puncte pentru organizare, 25 de puncte pentru echipa, 25 de puncte pentru realizarea politicii investitionale, 5 puncte pentru performanta anterioara si 5 puncte pentru experienta relevanta in Romania.
Faza a doua se va intinde pe zece zile si va presupune preselectia prin dialog competitiv, in cursul careia se vor detalia si analiza in cadrul unui dialog direct contributiile, punctele de vedere si cerintele candidatilor ramasi in cursa. Discutiile vor viza detalii despre activitatea/serviciile societatii de administrare a investitiilor (SAI) si obiectivele de atins, clarificarea aspectelor specifice in legatura cu ofertele candidatilor de la prima faza, structura si valoarea onorariului de administrare si termenii contractului de administrare. In aceasta faza se va negocia prin dialog direct forma finala a Contractului de administrare, care va fi uniforma pentru toti candidatii ce urmeaza a fi selectati in ultima etapa.
Comisia va selecta doi sau maximum trei finalisti, care vor intra in licitatia propriu-zisa, in plic inchis, care va viza doar ofertele financiare finale. Candidatii calificati vor primi invitatia de a depune ofertele finale in cel mult doua zile de la inchiderea fazei a doua si vor avea la dispozitie alte doua zile pentru a trimite documentele.
Termenul limita de depunere a ofertelor finale va reprezenta si inchiderea licitatiei, ofertele urmand sa fie deschise in aceeasi zi. Administratorul va fi numit pe o perioada nedefinita, supusa rezilierii contractului de catre FP, in orice moment, cu un preaviz de 3 luni, la discretia FP si fara nicio obligatie de a despagubi societatea de administrare.
Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca viitorul administrator este sa fi gestionat in ultimii doi ani active totale de peste 30 mld. euro. Societatea de administrare va trebui sa aiba si o asigurare de raspundere profesionala de cel putin 100 mil. euro, conform caietului de sarcini privind administrarea Fondului Proprietatea, aprobat de Guvern. Potrivit anuntului si calendarului prezentat in luna octombrie, administratorul Fondului Proprietatea trebuie ales pana la sfarsitul anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO