Burse - Fonduri mutuale

Adrian Andrici: Amenda CNVM e un abuz

11.09.2007, 18:58 151

Adrian Andrici, investitorul de la Bursa care a primit la finalul saptamanii trecute cea mai mare amenda din istoria Bursei pentru "manipularea pietei" - aproape 270.000 de euro -, sustine ca masura Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) este un abuz, iar tranzactiile pe care le-a efectuat sunt perfect legale. El spune ca va contesta decizia in justitie.
"Decizia reprezinta un abuz fara precedent impotriva unui investitor pe piata de capital, intrucat considera ca fiind operatiuni de manipulare a pietei doua tranzactii bursiere efectuate la pretul pietei din momentul respectiv, cu respectarea tuturor dispozitiilor legale incidente. Variatia de pret pe cele doua simboluri indicate in ordonanta CNVM a fost nesemnificativa, tranzactiile efectuandu-se la acele preturi afisate in prealabil pe piata", spune Andrici. Potrivit CNVM, in ultimele secunde ale sedintei de tranzactionare de pe 31 martie 2006, Andrici a vandut actiuni Petrom la pretul de 0,565 lei, cu 2,4% sub pretul anterior, de 0,58 lei/actiune, si a cumparat actiuni Rompetrol Rafinare la 0,0909 lei, cu 3,3% peste pretul anterior de 0,0880 lei/actiune, fixand in mod artificial cotatiile de inchidere ale celor doua titluri.
Printre tranzactiile definite de lege ca manipulare a pietei se numara, conform legislatiei pietei de capital, "vanzarea sau cumpararea de instrumente financiare la momentul inchiderii pietei, cu scopul inducerii in eroare a investitorilor care actioneaza pe baza preturilor de inchidere".
CNVM sustine ca tranzactiile derulate de Andrici au modificat artificial pretul de inchidere, el castigand din aceste operatiuni pe Bursa din Sibiu unde detinea pozitii contrare pe cele doua simboluri. Tranzactiile s-au derulat pe 31 martie 2006, adica una din scadentele contractelor derivate de la Sibiu. Castigurile si pierderile investitorilor de la Sibiu sunt calculate pe baza preturilor de inchidere de la Bursa din Bucuresti de la data scadentei.
Datorita faptului ca pe piata de la Sibiu se tranzactioneaza in marja, o variatie de 1% a pretului de pe piata de la Bucuresti se traduce la Sibiu intr-un castig sau o pierdere de pana la 10% pentru investitori.
"Nu stiu sa fi existat o ancheta. A existat doar o intalnire la CNVM dupa derularea tranzactiilor in care m-au intrebat de aceste tranzactii. Dupa aceea timp de un an nu s-a intamplat nimic", a spus el pentru ZF. Andrici mai sustine ca nu fusese informat oficial pana ieri de sanctiunea hotarata de Comisie, el afland despre aceasta din mass-media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO