Burse - Fonduri mutuale

Adrian Ceuca: Caderea bancilor europene, apogeul crizei americane

Adrian Ceuca: Caderea bancilor europene, apogeul crizei americane
29.09.2008, 20:45 138

Indicele compozit al pietei, BET-C, a pierdut 3%, inregistrand astfel cea mai mare scadere de ieri. Scaderile se datoreaza in principal inrautatirii situatiei pe pietele financiare americana si cea europena.

"Caderea bancilor europene (grupul bancar belgiano-olandez Fortis, impreuna cu banca ipotecara britanica Bradford&Bingley au fost nationalizate ieri - n.a.) reprezinta apogeul crizei financiare americane, care a inceput acum mai bine de un an, si care a dus la aparitia unui paradox al capitalismului: nationalizarea pierderilor", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Indicele BET-FI a inregistrat o usoara scadere pe parcursul sedintei de ieri, indicele inchizand cu 0,4% sub nivelul de referinta. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) nu au inregistrat nicio modificare semnificativa fata de nivelul de referinta, inchizand la un pret de 1,4 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia au fost de asemenea si cele mai tranzactionate actiuni din piata (1,3 mil. actiuni), valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 1,8 mil. lei. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au coborat cu 1,1% sub nivelul de referinta, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 0,8%. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), impreuna cu actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis la acelasi nivel de referinta consemnat in sedinta de vineri, de 1,3 lei/actiune, respectiv de 0,7 lei/actiune.
"Pana la sfarsitul anului ne putem astepta la o revenire pe plus a societatilor financiare, insa sunt imposibil de recuperat nivelurile atinse anul trecut. Cred ca BET-FI-ul a atins minimul, iar scaderile de acum vor fi din ce in ce mai mici, cu atat mai mult cu cat cred ca urmeaza o perioada de acalmie pe piata, fara fluctuatii prea mari", a adaugat Ceuca.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au consemnat o scadere de 2,6%, pana la nivelul de 0,34 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 1,5%, atingand un pret de tranzactionare de 0,041 lei/ actiune. Titlurile companiei transportatoare de energie electrica Transelectrica (TEL) au coborat cu 2,8%, iar actiunile companiei nationale de transport de gaze naturale, Transgaz Medias (TGN) au pierdut 2,3%.
Pierderile consemnate de companiile din sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil cu 1,5%, pana la nivelul de 630 de puncte.
"Dupa publicarea rezultatelor financiare pentru trimestrul trei, este posibil sa asistam la o crestere a numarului de investitori straini in piata, in ciuda faptului ca rezultatele ar putea fi ceva mai slabe decat cele cu care ne-am obisnuit pana acum. Avem nevoie de o perioada de consolidare a pietei, iar cresterea numarului de investitori, fie ei straini, fie locali, este exact de ce avem nevoie", a incheiat Ceuca.
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au pierdut 4,8%, pana la pretul de 11,9 lei/actiune, iar actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 3,5%. Titlurile Bancii Transilvania au fost in continuare sistate de la tranzactionare.
Pe plan extern, nationalizarea bancilor celor doua banci europene au condus la corectii semnificative, bancile cu probleme afisand scaderi de peste 15%. Principalii indici europeni au consemnat pierderi de 3%, in timp ce indicele Euro Stoxx 50, care reda evolutiile companiilor din regiunea euro, a scazut cu 2,7%. Indicele bursier american Dow Jones era in scadere cu 2,3%, coborand sub pragul de 10.900 de puncte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO