Burse - Fonduri mutuale

Adrian Ceuca: Ordinele de vanzare sunt in continuare extrem de ridicate

Adrian Ceuca: Ordinele de vanzare sunt in continuare extrem de ridicate
13.10.2008, 19:49 69

"Cresterile de azi (luni - n.a.) se datoreaza in principal stirilor externe, unde se arata o grija considerabila pentru pietele de capital, iar hotararea guvernelor centrale de a interveni, daca conditiile o vor cere, este extrem de determinata. Toate aceste stiri au reusit sa aduca un val de optimism printre investitori, insa ordinele de vanzare sunt in continuare extrem de ridicate", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat in sedinta de ieri o crestere de 10,2%, pana la pretul de 0,238 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat o crestere mai mica, de doar 5% peste nivelul de referinta.
Actiunile Rompetrol Rafinare s-au tranzactionat la un pret de 0,0298 lei/actiune. In sectorul energetic, cresteri semnificate au inregistrat si titlurile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), cu 15% peste nivelul de inchidere de vineri.
Evolutiile pozitive consemnate de companiile din sectorul energetic au ridicat indicele de profil, BET-NG, cu 10,5%, pana la nivelul de 460 de puncte.
Indicele BET-FI, care reda evolutiile celor cinci societati financiare de investitii, a inregistrat cea mai mare crestere, de 10,9%.
Cea mai mare crestere din randul SIF-urilor a fost consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 14,7% peste nivelul de referinta, pana la pretul de 0,715 lei/actiune. In top au urmat titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 14,2%, si actiunile SIF Moldova (SIF2), care au inregistrat un avans de 10,3%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai redusa crestere din randul societatilor de investitii, de 7,5%, atingand un pret de tranzactionare de 0,8 lei/actiune.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate actiuni din randul SIF-urilor (6,9 mil. actiuni), in timp ce tranzactiile cu titlurile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase (4,5 mil. lei).
"Investitorii care vand acum sunt fie obligati sa vanda, fie le este teama de criza. La astfel de preturi, care sunt mici in comparatie cu rezultatele companiilor, in mod normal ar trebui sa se reduca ordinele de vanzare. Faptul ca acest lucru nu se intampla sugereaza clar ca piata inca se afla intr-un moment de criza", a adaugat Ceuca.
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au inregistrat o crestere 14,9%, pana la pretul de 8,5 lei/actiune, in vreme ce actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au urcat cu doar 1,5%, pana la nivelul de 94,9 lei/actiune. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica si cele ale Bancii Transilvania au fost sistate de la tranzactionare pe motivul adunarii generale a actionarilor cu privire la o posibila majorare de capital.
Printre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri s-au numarat titlurile producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Tg. Mures (AZO), de 9,2%, pana la pretul de tranzactionare de 0,228 lei/actiune.
Pe plan extern stirile pozitive au dus la o crestere a principalelor cotatii bursiere, majoritatea indicilor vest-europeni inchizand pe plus. Indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 6,4%, indicele economiei germane, DAX a consemnat un avans de 8,2%, iar indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 4,5%. La nivelul regiunii euro, indicele Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 6,7%. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta in crestere cu 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO