Burse - Fonduri mutuale

Adrian Manaila, Eldainvest: "Au fost straini, cel putin in deschidere"

09.10.2007, 18:33 16

Bursa a debutat in aceasta saptamana cu o sedinta generala de cresteri. Cu o deschidere furtunoasa in care dupa primele minute se tranzactionasera deja cate 1 milion de titluri pe fiecare dintre cele mai lichide societati de investitii financiare, BET-FI a atins la mijlocul zilei un avans maxim de 3,5%.
Partea a doua a sedintei a mai domolit optimismul cumparatorilor, iar valoarea tranzactiilor a urcat greu de la 15 spre 20 de milioane de euro pe piata reglementata a actiunilor.
Ordinele importante din deschidere si agresivitatea urcarilor i-au facut pe cei mai multi dintre brokeri sa declare ca "a fost mana strainilor" in piata. Optimismul a fost cu atat mai puternic cu cat august si, cel mai probabil, septembrie au adus iesiri nete de capital.
"In deschiderea sedintei au fost clar ordine din partea investitorilor straini, luand in considerare valoarea acestora. Daca ne uitam la cresterile agresive si la cursul valutar, au fost intrari de capital. Corectia din ultimele luni a fost cauzata tot de institutionalii straini care cel mai probabil au avut nevoie de lichiditati, iar balanta a inclinat in favoarea iesirilor nete de capital", spune Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest. BET a inchis cu un avans de 1,6%, societatile de investitii financiare au reusit o urcare de 2,6%, iar RASDAQ a urcat lichiditatea pe actiuni la peste 25 de milioane de euro.
"Pare a fi vorba de o revenire in piata a strainilor, daca tinem cont de modul in care s-a tranzactionat in ultimele sedinte. Nu vad nici de ce pana acum acestia au lipsit din piata", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Valorile de tranzactionare nu au atins insa efervescenta pietei de altadata, cand numai prima si a doua categorie faceau peste 30 mil. euro. De aceea, unii dintre brokeri se indoiesc de o schimbare de optica a strainilor cu privire la piata romaneasca.
"Nu cred ca e vorba de o revenire a strainilor, ordinele importante nu au fost impresionante, iar acestea au lipsit in a doua partea a sedintei, in conditiile in care strainii cumparau in general dupa mijlocul zilei", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj. Ceuca este de parere ca piata nu va avea puterea sa sustina actualul trend si ca in sedintele urmatoare vor exista corectii. Brokerii sustin insa ca posibile corectii pe parcurs sunt normale, dupa un asemenea "raliu".

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au apreciat ieri cu 2,17%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la 3,08 mil. euro (10,37 mil. lei). Tranzactiile de ieri au atins cea mai mare lichiditate din ultimele trei luni, ultima zi in care titlurile companiei au depasit un rulaj de 10 milioane de lei fiind pe 4 iulie. De la inceputul anului titlurile companiei au crescut cu 6,48%, de la un pret de 3,55 lei in prima sedinta din ianuarie. Grupul SIF-urilor a atins ieri un rulaj de 11,33 mil. euro (38,11 mil. lei), reprezentand 44,66% din totalul tranzactiilor de la Bursa, in valoare de 25,49 mil. euro (85,34 mil. lei).

Actiunile Azomures (AZO) au sarit ieri cu 14,58%, dupa ce compania a anuntat vineri vanzarea pachetului de 50% detinut la Depomures catre Gaz de France International. Cele 15.000 de actiuni au fost vandute pentru aproximativ 14,17 mil. euro (47,67 mil. lei). Tranzactia ar putea aduce producatorul de ingrasaminte chimice pe profit la sfarsitul anului, dupa ce combinatul a inregistrat pierderi de 1,86 milioane de euro (6,14 milioane de lei) in primul semestru. Anul trecut, Azomures a raportat pierderi de 0,3 mil. euro (1 mil. lei). Grupul energetic francez a finalizat achizitia pachetului majoritar de 59% din actiunile Depromures de la societatile Azomures (50%) si Infochem (9%).

Actiunile Biofarm (BIO) au crescut ieri cu 2,26%, pe fondul unui rulaj de 0,32 milioane de euro (1,09 mil. lei). Actionarii companiei farmaceutice au dreptul sa subscrie actiuni la majorarea de capital in perioada 5 octombrie - 3 noiembrie, hotararea de majorare fiind publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta. Biofarm isi majoreaza capitalul social cu 12,8 milioane de euro (43,25 mil. lei) prin aporturi in numerar din partea actionarilor, acesta urmand sa ajunga la un nivel de 30,2 milioane de euro (101,8 milioane de lei). Fiecare actionar poate subscrie 0,735 actiuni noi la fiecare unitate detinuta. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat ieri la un pret de 0,68 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au crescut ieri cu 6,02%, pe fondul unei lichiditati de circa 174.000 de euro (584.000 de lei). Divizia de servicii petroliere la sonda a grupului Rompetrol si-a majorat la sfarsitul lunii trecute capitalul social cu 4,63 milioane de lei, pana la un nivel de 13,9 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor. Majorarea a avut loc pe fondul emiterii unui numar de 46,3 milioane de actiuni, la o valoare nominala de 0,1 lei, care le-au revenit gratuit actionarilor. Dinu Patriciu a vandut pe 24 august companiei KazMunaiGaz o participatie de 75% din actiunile Rompetrol Group, grupul fiind evaluat la 3,6 miliarde de dolari.

Actiunile Impact (IMP) au crescut ieri cu 6,25%, pe fondul unui rulaj de 255.000 de euro (857.000 de lei). "In ultimele sedinte prin Impact cel mai probabil s-a tranzactionat stirea referitoare la noua majorare de capital", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Compania intentioneaza sa isi majoreze din nou capitalul social cu 85,1 milioane lei, pana la un nivel de 200 de milioane de lei. De la inceputul anului titlurile dezvoltatorului imobiliar aproape s-au dublat, apreciindu-se cu 0,95%, de la un pret de 0,61 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat ieri la pretul de 1,19 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO