Burse - Fonduri mutuale

Adrian Manaila: Nu s-a format inca un nou trend de crestere pe piata

02.10.2007, 17:49 19

Bursa a inceput saptamana cu cresteri pentru cele mai multe dintre actiunile mari, dar brokerii recomanda prudenta investitorilor, in conditiile in care avansul de ieri a fost numai la nivelul preturilor, lichiditatea fiind foarte modesta.
Dintre titlurile lichide de pe piata, cel mai mult au urcat SIF-urile, indicele BET-FI care urmareste evolutia acestor societati urcand cu 2,6%. Indicele BET a castigat ieri 1,3%.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni a scazut la 11 mil. euro, fata de 16 milioane de euro vineri.
"Mie mi-a fost teama ca aprecierea puternica de vineri sa nu fi fost cauzata doar de faptul ca a fost final de luna si de trimestru, atat din perspectiva scadentei de la Sibiu, cat si a fondurilor de investitii care fac raportari trimestriale ale activelor si au nevoie ca datele pe care le prezinta sa fie cat mai bune. Evolutia de la inceputul saptamanii a confirmat ca acea crestere nu a fost doar una conjuncturala", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Brokerii spun ca piata locala nu-si poate relua trendul de crestere, atata timp cat situatia de pe pietele externe continua sa fie agitata.
"Nu putem vorbi inca de reluarea trendului de crestere. Daca ar fi vorba strict doar de Romania, as fi foarte optimist. Dar noi suntem conectati la ce se intampla pe pietele din afara. Iar pe pietele externe mari este acum o criza de incredere, nu de bani", spune Manaila.
Pana la inchiderea editiei, pietele americane inregistrau ieri o crestere usoara, in timp ce in Europa bursele in general stagnau in jurul nivelurilor de la finalul saptamanii trecute.
Agitatia de pe scena politica interna nu este vazuta de brokeri ca avand o influenta importanta asupra modului in care va evolua Bursa in perioada urmatoare.
"Are legatura, dar foarte putin", considera Manaila.
Pe piata la termen de la Bucuresti ieri nu s-a incheiat niciun contract futures.
Bursa a inceput tranzactionarea la finalul saptamanii trecute a contractelor futures pe indicele BET-FI, pana in acel moment fiind disponibile produse derivate doar pe indicele BET.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au pierdut ieri 0,38%, dupa ce vineri titlurile BRD castigasera 3,14%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat la aproximativ 448.000 de euro (1,50 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Titlurile BRD Societe Generale au facut ieri si subiectul unor tranzactii pe piata DEAL a Bursei de Valori Bucuresti, unde partile negociaza direct, valoarea acestora ridicandu-se la circa 1,19 milioane de euro (3,98 milioane de lei). Tranzactiile au fost incheiate la un pret de 26,2 lei/actiune, pret la care actiunile au si inchis sedinta de tranzactionare de ieri, pe fondul unui rulaj de 152.000 de actiuni.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au crescut ieri cu 3,14%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 380.000 de euro (1,27 milioane de lei), printre primele zece din piata. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de circa 4,01 milioane de euro (13,47 milioane de lei), reprezentand 36,41% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 11,04 milioane de euro (36,99 milioane de lei). Lichiditatea SIFurilor a scazut ieri la mai putin de jumatate din cea inregistrata vineri, atunci cand actiunile societatilor au reprezentat 57,41% din piata pe fondul unui rulaj de 9,37 milioane de euro (31,69 milioane de lei). Ultima tranzactie cu SIF Banat-Crisana s-a perfectat ieri la pretul de 3,61 lei/actiune.

Actiunile Biofarm (BIO) s-au apreciat ieri cu 3,95%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de medicamente s-a ridicat ieri la circa 508.000 de euro (1,71 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Actionarii Biofarm au aprobat la sfarsitul lui septembrie in Adunarea Generala majorarea capitalului cu 43,1 mil. lei, prin aport in numerar al actionarilor. Astazi este ultima zi in care actionarii companiei mai pot subscrie actiuni Biofarm in cota de detinere la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, rata de alocare a subscrierii fiind de 74,5% din capitalul initial. In urma operatiunii, capitalul societatii ar urma sa ajunga la 101,8 mil. lei.

Actiunile Automobile Craiova (AUCS) au sarit ieri cu 25%, pe fondul unui rulaj de circa 177.000 de euro (594.000 de lei). Finalizarea tranzactiei de privatizare a producatorului de autoturisme va avea loc dupa aprobarea autoritatilor de la Bruxelles si dupa ce vor fi indeplinite conditiile de prefinalizare din contractul de privatizare. Ford va prelua doar uzina auto si terenul aferent acesteia, urmand ca celelalte active sa fie trecute la o noua societate, care va fi controlata de AVAS si actionarii minoritari. Actionarii minoritari vor avea optiunea vanzarii pe bursa a titlurilor detinute la viitoarea firma. Ultima tranzactie cu titlurile Automobile Craiova
s-a perfectat la pretul de 30 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au crescut ieri cu 3,74%, pe fondul unei lichiditati de 114.000 de euro (384.000 de lei), printre primele zece din piata. Compania de foraj in domeniul de petrol si gaze intentioneaza sa contracteze un credit de investitii in valoare de 6 milioane de euro. Din aceasta suma, 2 mil. euro vor fi alocate pentru refinantare de echipamente, cladiri si terenuri. Valoarea imprumutului va fi garantata cu mai multe bunuri din patrimoniul societatii. Cel mai mare rulaj de pe RASDAQ a fost atins ieri de titlurile Comnord (COSC), in valoare de 435.000 de euro (1,46 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Dafora Medias s-a perfectat ieri la un pret de 0,555 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO