Burse - Fonduri mutuale

Adrian Manaila: Stirile externe vor cantari mai mult ca rezultatele

Adrian Manaila: Stirile externe vor cantari mai mult ca rezultatele

Click pentru imaginea marita

02.10.2008, 19:06 23

"Cred ca Bursa a atins deja minimele, iar de acum incolo scaderile nu vor mai fi asa de ample ca cele cu care ne-am obisnuit pana in prezent. Atenuarea scaderilor va aduce o perioada de capitalizare pentru piata locala, iar preturile de acum sunt cat se poate de atractive pentru investitori. Cu toate acestea, acestia vor ramane in continuare departe de piata", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

Titlurile Petrom (SNP) au consemnat in sedinta de ieri o corectie de 0,6%, pana la pretul de tranzactionare de 0,328 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o crestere de 3,7%, o actiune Rompetrol fiind tranzactionata la pretul de 0,042 lei/ actiune.
Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au ridicat indicele de profil cu 0,6%, indicele BET-NG inchizand la nivelul de 620 de puncte. Cresterea BET-FI, care reda evolutiile celor cinci societati financiare de investitii, a fost determinata in principal de cresterile SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3). Titlurile SIF Oltenia au inregistrat cea mai mare crestere din randul SIF-urilor, de 6,6%, pana la pretul de 1,45 lei/ actiune. Actiunile societatii financiare s-au numarat si in sedinta de ieri printre cele mai tranzactionate titluri din piata (3 mil. de actiuni), valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 4,3 mil. lei. Titlurile SIF Moldova au consemnat o crestere de 3,2%, in timp ce actiunile SIF Transilvania au urcat cu 3,6%. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai scazuta crestere pe parcursul sedintei de ieri, de doar 1,6%.
"Investitorii nu vor intra masiv la cumparare nici dupa publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul trei, pentru ca riscurile se pastreaza in continuare ridicate. Climatul international este sumbru, cu atat mai mult cu cat criza a lovit si Europa, si chiar si asa, piata locala pare ca nu avem expunere directa la criza, efectele crizei manifestandu-se indirect. Chiar si in ciuda unor rezultate financiare trimestriale bune, vestile care vor veni de pe pietele externe vor cantari mult mai mult in decizia investitorilor de a intra la cumparare", a adaugat Manaila.
Majoritatea companiilor din sectorul bancar au inregistrat ieri cresteri. Actiunile bancii BRD Groupe SocGen (BRD) au consemnat o crestere de 1,8%, pana la pretul de 11,4 lei/ actiune, in timp ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta, de 0,258 lei/actiune. Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat in sedinta de ieri cu 0,2%, pana la pretul de 131,2 lei/ actiune. Valoarea tranzactiilor de ieri s-a pastrat in continuare scazuta, totalul acestora ridicandu-se la putin peste 19 mil. lei.
Pe plan extern, pietele europene au consemnat pe parcursul sedintelor de ieri cresteri usoare, inchizand pe plus. Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 0,8%, indicele francez CAC 40 a consemnat o crestere de 0,5%, in timp ce indicele german DAX a inregistrat cel mai scazut avans, de 0,2%. Indicele european Euro Stoxx 50, care reda evolutiile companiilor din zona euro a inregistrat o crestere de 0,8%. Pretul petrolului a inregistrat o usoara corectie, de 2,3%, pana la nivelul de tranzactionare de 93 dolari/baril.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO