Burse - Fonduri mutuale

Adrian Simionescu: Era de asteptat o astfel de corectie

23.05.2008, 21:28 23

"Scaderile din ultimele sedinte fac parte de fapt din trendul inceput la mijlocul anului trecut. Dupa aprecierile destul de importante de saptamana trecuta era de asteptat o astfel de corectie", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a pierdut ieri 1,6%, indepartandu-se de nivelul de 7.500 de puncte pe care a reusit sa-l depaseasca saptamana trecuta. Una dintre cele mai puternice scaderi din cadrul indicelui a fost atinsa ieri de actiunile Impact Bucuresti (IMP), care au pierdut circa 4,5%, in vreme ce Transelectrica (TEL) a pierdut aproape 3,2%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de
1,1 milioane de euro (3,9 milioane de lei). Banca Transilvania (TLV) este singura companie din cadrul indicelui BET care a crescut ieri, actiunile bancii apreciindu-se cu aproape 0,5%.
Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri circa 1,4%, in vreme ce societatile de investitii financiare (SIF) au resimtit cel mai puternic pierderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand cu 1,9%.
"Cred ca aceste scaderi sunt unele temporare, pe termen scurt, nefiind sustinute de performantele economiei si nici de rezultatele companiilor. Interesul pentru Romania este inca ridicat si cred ca vom asista la o intrare de capital strain in curand", spune Simionescu.
Bursa a atins ieri un rulaj de 7,3 milioane de euro (circa 27 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a inregistrat tranzactii cu actiuni in valoare de 0,7 milioane de euro (2,7 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a atras ieri investitii in valoare de 1,9 milioane de euro (7,1 milioane de lei), reprezentand un sfert din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata.
"Decalajul dintre noi si pietele externe este foarte mare si ma astept ca acesta sa fie recuperat destul de repede, in maxim doua luni de zile. S-au acumulat in momentul de fata presiuni pozitive mari. De exemplu, putem sa luam cazul Azomures, care a rezistat la preturi scazute dupa care a inregistrat cresteri puternice", spune Simionescu.
Cea mai importanta crestere din piata a fost inregistrata ieri de actiunile Azomures, de 15%. De altfel, titlurile producatorului de ingrasaminte au crescut de la inceputul lunii de peste doua ori, de la un pret de 0,164 lei/actiune la sfarsitul lunii trecute la un pret de 0,391 lei/ actiune ieri.
Una dintre cele mai importante tranzactii din piata a fost reprezentata ieri de un deal realizat pe Flamingo (FLA) in valoare de
1 milion de euro (3,8 milioane de lei). Pachetul tranzactionat a reprezentat circa 2,05% din capitalul social al retailerului de electrocasnice si IT&C. Pretul de vanzare a fost de 0,239 lei/ actiune, in conditiile in care ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat ieri la un pret de 0,233 lei/actiune. Tranzactiile de tipul deal sunt tranzactii speciale in care pretul este negociat direct de catre parti.
"Flamingo de circa trei, patru saptamani a intrat in atentia unor investitori mari. In continuare este clar ca preferintele investitorilor se vor orienta catre companii cu rezultate financiare bune si cu perspective importante de crestere pe termen scurt", spune Simionescu.
Pe pietele externe indicele CAC 40 scadea spre sfarsitul sedintei de ieri cu aproape 0,6%, indicele DAX cu 0,7%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie pierdea 0,2%. Ultima tranzactie din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o pierdere de 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO