Burse - Fonduri mutuale

Afacerile consolidate ale Electrica au urcat la 1,42 miliarde de euro

31.10.2007, 19:39 15

Electrica a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de 4,76 miliarde lei (1,42 mld. euro), mai mare cu 11% fata de nivelul din perioada similara din 2006, si a obtinut un profit brut de 174,4 milioane lei, in scadere cu 43,4%, potrivit datelor companiei.
Electrica, cel mai mare distribuitor si furnizor de energie de pe piata locala, a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri consolidata de 4,28 miliarde de lei, iar profitul brut s-a cifrat la 307,6 milioane de lei.
Datele includ rezultatele Electrica si ale filialelor neprivatizate, respectiv Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si Muntenia Sud.
Totodata, veniturile totale ale companiei controlata de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, s-au ridicat la 4,95 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au totalizat 4,78 miliarde de lei.
Estimarile companiei pentru anul 2007 vizeaza realizarea unei cifre de afaceri de 6,4 miliarde de lei, in crestere cu 7% fata de anul trecut.
Celelalte patru filiale ale Electrica au trecut in proprietate privata in perioada 2004-2005, fiind preluate de grupul italian Enel (care a achizitionat Electrica Banat si Electrica Dobrogea), compania ceha CEZ (Electrica Oltenia) si grupul german E.ON (Electrica Moldova).
Totodata, Enel a semnat, in luna iunie, contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, cea mai mare filiala a Electrica, prin care grupul italian va prelua 67,5% din actiunile companiei, iar transferul dreptului de proprietate este asteptat pentru inceputul anului viitor.
Enel va plati direct statului 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud si va efectua o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie, prin subscrierea de noi actiuni, in suma de 425,2 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO