Burse - Fonduri mutuale

Afacerile din industria chimica s-au prabusit cu 44%

Afacerile din industria chimica s-au prabusit cu 44%
24.08.2009, 18:25 76

Industria chimica a scazut puternic in primul semestru din acest an in comparatie cu perioada similara a anului trecut, cu pana la 44% pentru emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti care au publicat rezultatele financiare semestriale.

Nivelul vanzarilor a scazut in primele sase luni din 2009 in industria chimica cu circa 867 mil. lei (206,4 mil. euro), afacerile producatorilor de ingrasaminte si alte produse chimice diminuandu-se de la 1,96 mld. lei in perioada ianuarie - iunie 2008 la 1,09 mld. lei (260,5 mil. euro) in primul semestru din acest an.

Nici la nivelul profiturilor companiile nu s-au prezentat mai bine in perioada analizata, in conditiile in care rezultatul net fie a inregistrat scaderi semnificative fata de anul trecut, fie pierderile s-au adancit. Numai producatorii de ingrasaminte Azomures (simbol bursier AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au ramas pe profit in primele sase luni din acest an, in vreme ce, spre exemplu, Chimcomplex Borzesti (CHOB) a trecut pe pierdere.

La nivelul datoriilor, jucatorii din chimie au consemnat in prima jumatate a acestui an o scadere cu 7% a datoriilor pe termen scurt, in conditiile in care combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), cu o pondere de circa 70% din totalul datoriilor la nivelul companiilor din sector, a scazut nivelul acestora cu 12%, respectiv 128 mil. lei (30,5 mil. euro).

Fara a lua in considerare rezultatele raportate de Oltchim in primele sase luni, datoriile celorlalti jucatori din industrie au crescut cu 3,5% in primul semestru.

 

Doar Azo si Amo mai sunt pe profit

Producatorii de ingrasaminte chimice Azomures si Amonil Slobozia sunt singurii jucatori din chimie care au ramas pe profit in primul semestru din acest an, insa rezultatul net al acestora a scazut puternic, cu peste 60%. Azomures si-a diminuat in primele sase luni profitul cu 87%, de la un nivel de 132 mil. lei la numai 17 mil. lei (4 mil. euro), in vreme ce Amonil si-a diminuat profitul cu 60%, de la un nivel de 21 mil. lei la 9 mil. lei (2,1 mil. euro).

Cele doua combinate au realizat profit in primele sase luni, in conditiile in care in prima parte a acestui an au fost nevoite sa-si sisteze activitatea de productie din cauza scaderii pretului si a cererii de ingrasaminte chimice, cat si datorita lipsei de subventii pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice de catre agricultori.

Luna trecuta, Azomures a anuntat reluarea integrala a activitatii de productie, precum si realizarea de noi angajari. Cu toate acestea, compania nu a publicat nici numarul de persoane vizate pentru angajare, nici posturile pe care doreste sa le acopere.

In cazul Amonil, primele sase luni din acest an au fost destul de agitate, in conditiile in care societatea a fost somata de catre firma Chemgaz Holding Corporation, detinuta in proportie de 99% de catre societatea Riverside Development Limited, sa plateasca datoria de 58,7 mil. lei in termen de doua saptamani.

Combinatul chimic a fost somat ultima data pe 9 iulie, neaparand intre timp nicio reactie din partea Amonil.

 

Oltchim domina topul pierderilor

Combinatele care se ocupa cu fabricarea altor produse chimice, atat organice, cat si anorganice, in afara ingrasamintelor chimice, au consemnat pierderi in primele sase luni din acest an.

In topul perdantilor ramane in continuare Oltchim Ramnicu-Valcea, unul dintre cele mai mari combinate chimice din Europa de Est, societatea raportand pierderi de peste trei ori mai mari la sase luni. Situatia Oltchim este una delicata, in conditiile in care statul incearca in prezent sa converteasca datoriile combinatului in actiuni si sa ajute societatea sa achizitioneze productia de petrochimie a Petrom de la rafinaria Arpechim Pitesti.

In ciuda efortului statului roman, grupul ceh PCC, unul dintre actionarii minoritari ai combinatului, cu o detinere de 12,15% din capital, incearca sa blocheze prin intermediul Comisiei Europene conversia datoriilor in actiuni.

Chimcomplex Borzesti, parte a grupului Serviciile Comerciale Romane, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a trecut pe pierdere in primele sase luni, in vreme ce producatorul de soda GHCL Upson (UPS), controlat de grupul indian GHCL, si-a majorat pierderile cu 20%. In acelasi timp, datoriile celor doi jucatori au crescut cu 20%, respectiv cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO