Burse - Fonduri mutuale

AIPC: SIF-urile sunt responsabile pentru eşecul listării BCR

Autor: Andrei Chirileasa

02.09.2011, 00:02 450

Acordul încheiat de SIF-uri cu Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, în august 2009 face practic imposibilă listarea celei mai mari bănci locale, consideră Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), iar responsabilitatea acestui eşec aparţine SIF-urilor.

"Listarea BCR nu poate fi realizată la simpla cerere a SIF-urilor, întrucât Erste nu are o obligaţie valabilă de listare a BCR", arată reprezentanţii AIPC, care mai precizează că acordul dintre SIF-uri şi Erste este lipsit de valoare juridică, întrucât SIF-urile şi Erste au convenit o "amânare a listării", care, juridic, încalcă clauzele 13.2 lit. c) şi h) din contractul de privatizare a BCR.

"Amânarea listării nu era posibilă în lipsa consimţământului AVAS, care nu este parte în acord, sau în lipsa consimţământului tuturor celorlalţi acţionari minoritari, în favoarea cărora au fost prevăzute clauzele de listare. Potrivit contractului de privatizare încheiat de AVAS cu Erste în anul 2005, beneficiarii clauzelor de listare a BCR erau toţi acţionarii minoritari ai BCR şi nu doar SIF-urile, astfel că SIF-urile nu puteau dispune împreună cu Erste modificarea dreptului şi a termenului de listare prevăzute prin contractul de privatizare în favoarea tuturor acţionarilor minoritari ai BCR. În conformitate cu prevederile contractului de privatizare, listarea BCR trebuia iniţiată până în anul 2009, astfel că după această dată dreptul de a cere listarea este prescris", explică AIPC.

Acordul dintre SIF-uri şi Erste conţine, pe de altă parte, o serie de condiţionări care permit blocarea facilă a listării.

"Este regretabil că SIF-urile, care pretindeau că pot face posibilă listarea BCR, au suprimat definitiv această listare prin încheierea unui acord din care nu transpar decât clauzele amăgitoare şi interesul limitat al SIF-urilor de a-şi urmări propriul profit, cu ignorarea intereselor pieţei de capital care le întemeiază. Din această cauză, SIF-urile sunt singurele care poartă răspunderea acestui eşec pentru întreaga piaţă de capital."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO