Burse - Fonduri mutuale

Alro a făcut profit cu 44% mai mare chiar şi cu energia mai scumpă

Alro a făcut profit cu 44% mai mare chiar şi cu energia mai scumpă

Autor: Andrei Chirileasa

17.02.2012, 00:05 750

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), con­tro­lat de grupul olandez Vimetco deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţchi, a raportat pentru anul trecut un profit net de 230 mil. lei (54,2 mil. euro), în creştere cu 44% faţă de anul precedent, în condiţiile în care cifra de afaceri a atins un nivel record de 2,24 mld. lei (528 mil. euro), fiind cu 24% mai mare decât în 2010, potrivit raportului preliminar al companiei.

Profitul companiei a crescut în ciuda costurilor mai mari de aprovizionare cu energie electrică. Conducerea Alro a explicat că anul trecut costurile cu utilităţile i-au crescut cu 192 mil. lei (circa 38%), până la 700 mil. lei. Această creştere a fost determinată în special de creşterea costurilor de apro­vi­zionare cu energie electrică, în condiţiile în care din luna septembrie Hidroelectrica a redus cu 50% livrările către Alro, invocând forţa majoră din cauza secetei, iar compania a fost obligată să cumpere energie de pe piaţa OPCOM la preţuri mai mari. Astfel, în T4 profitul Alro a scăzut cu 70%, la 7,6 mil. lei, în timp ce costurile cu utilităţile au urcat cu 34%, la 192 mil. lei.

Alro are contract până în 2018 cu Hidroelectrica prin care producătorul de energie livrează anual 3 milioane de megawaţi-oră la un preţ care variază în funcţie de preţul aluminiului pe bursa de la Londra. Acest preţ a fost până acum sub cotaţia de pe piaţa OPCOM.

Alro renegociază în această perioadă contractul cu Hidroelectrica, pe care FMI a obligat-o să renegocieze toate contractele bilaterale cu "băieţii deştepţi", în sensul reducerii cantităţilor furnizate şi a perioadei din contract şi al creşterii preţului. Negocierile ar fi trebuit să se finalizeze pe 15 februarie, însă noul ministru al economiei a anunţat că Ministerul Economiei (acţionarul majoritar al Hidroelectrica) nu a ajuns la o înţelegere cu beneficiarii contractelor şi a transmis documentele spre analiză Ministerului Justiţiei, care trebuie să caute o soluţie în vederea anulării acestora.

Reprezentanţii Alro spun că producătorul de auminiu nu face parte din categoria "băieţilor deştepţi", care-i cuprinde pe traderii de energie (Energy Holding, elveţienii de la Alpiq şi alţii), care cumpără energie ieftină de la Hidroelectrica şi o vând mai departe la preţuri mai ridicate.

"Suntem în discuţii avansate cu Hidroelectrica privind re­ne­gocierea contractului. Trebuie să facem o diferenţiere între consumatorii industriali şi ceilalţi clienţi ai Hidroelectrica. Noi nu am luat energie de la Hidroelectrica pentru a o revinde, ci o utilizăm pe toată în procesul de producţie", a explicat Marian Năstase, vicepreşedintele Alro. El este şi directorul financiar al Vimetco, acţionarul majoritar al Alro.

Totuşi, energia ieftină contractată de la Hidroelectrica i-a permis producătorului de aluminiu să obţină profituri consistente în ultimii ani. Contractul cu Hidroelectrica a fost încheiat în 2005, iar la începutul lui 2010 a fost renegociat, fiind adăugată o formulă de calcul al preţului energiei în funcţie de preţul aluminiului pe bursa de la Londra. Această formulă a făcut ca preţul plătit de Alro să crească în 2010 şi 2011, în condiţiile în care cotaţia aluminiului a fost pe un trend pozitiv în ultimii ani, atingând un maxim de 2.800 de dolari pe tonă în 2011.

Vicepreşedintele Alro nu a vrut să precizeze însă care a fost preţul maxim sau cel mediu plătit anul trecut către Hidro­electrica. El spune că nu este împotriva desecretizării contractului şi că a transmis contractul tuturor autorităţilor care au solicitat acest lucru, dar a menţionat că publicarea contractului ar avea un impact negativ asupra companiei.

Năstase mai spune că Alro este dispusă să negocieze preţul cu Hidroelectrica, dar nu poate accepta o reducere a can­tităţii de energie contractate, deoarece asta ar afecta funcţionarea combinatului. "Profilul Alro nu permite reducerea cantităţilor de energie. Orice reducere de cantitate a energiei duce la scăderea producţiei, iar asta la măsurile nece­sare", a declarat Năstase.

El mai spune că Alro îşi menţine ţinta de a deveni independent din punct de vedere energetic, pe termen lung, prin construirea unei centrale de cogenerare la Tulcea, lângă combinatul de alumină Alum. Investiţia este estimată la 276 mil. euro, din care 207 mil. euro ar urma să fie asiguraţi printr-un credit de la BERD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO