Burse - Fonduri mutuale

Alro si-a facut in sase luni programul de investitii pe 2008

23.09.2008, 20:31 42

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a realizat in primul semestru investitii tehnologice si de mediu in valoare de 61 mil. dolari, in conditiile in care bugetul de investitii pentru 2008 se ridica la 63 mil. dolari.

Potrivit reprezentantilor companiei, investitiile vizeaza majorarea productiei de bunuri cu valoare adaugata mare.
"In ultimii sase ani, Alro Slatina a implementat o strategie bazata pe productia de bunuri sofisticate, in conformitate cu tendintele pietelor internationale. Ca urmare, compania a majorat constant livrarile de bunuri procesate, transformandu-se dintr-un furnizor de aluminiu brut intr-un furnizor de produse cu valoare adaugata mare", a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro Slatina, prezent la Aluminium Essen, cea mai mare expozitie dedicata industriei aluminiului.
In prima jumatate a lui 2008, productia de aluminiu turnat a crescut cu 3,7% fata de perioada similara a lui 2007, iar productia de bunuri procesate a crescut cu 39%. Anul acesta, Alro a finalizat modernizarea laminorului de benzi la rece, in urma unei investitii de 4,8 mil. dolari. Tehnologia implementata aici are scopul de a dubla capacitatea laminorului la 36.000 tone/an si totodata de a imbunatati calitatea laminatelor plate, precum foile de tabla sau rulourile.
Compania a realizat un profit net consolidat de 214,7 mil. lei in primul semestru, in crestere cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si o cifra de afaceri consolidata de 1 mld. lei. intre 2002 si 2007, Alro a investit peste 210 mil. dolari in proiecte tehnologice si de mediu. Acestea au dus la cresterea productiei de la aproximativ 180.000 tone/an la 283.000 tone/an, in timp ce productivitatea pe angajat a crescut cu circa 80%.
"Vom cumpara energie la preturi mai mari, cu profitabilitate mai mica, pana la finalizarea termocentralei, insa vanzarile de produse cu valoare adaugata mare vor echilibra cheltuielile ridicate pentru energie", mai spune Gheorghe Dobra. Compania a incercat saptamana trecuta sa cumpere circa o treime din necesarul anual de electricitate prin intermediul OPCOM, respectiv circa 1 TWh, in valoare totala de 146 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro), insa nu a primit nicio oferta de vanzare.
Pentru a-si asigura energia, Alro si InterAgro vor construi impreuna o termocentrala cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, o investitie de un miliard de dolari.
Cererea pentru produsele cu valoare adaugata mare este in crestere, iar cea mai mare parte a vanzarilor Alro pe acest segment este reprezentata de exporturi.
Alro vinde in prezent pe piata romaneasca numai 20% din productie, insa dezvoltarea industriei auto datorita celor doi constructori importanti, Renault si Ford, va determina cresterea semnificativa a cererii de produse din aluminiu pe plan local din partea furnizorilor de componente auto, a mai spus directorul general al producatorului de aluminiu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO