Burse - Fonduri mutuale

Alro aşteaptă un profit mai mare cu 19% în 2011 faţă de cel estimat iniţial deşi producţia a fost lovită de lipsa de energie

Autor: Adrian Cojocar

29.12.2011, 12:25 284

Conducerea producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupul Vimetco, şi-a rectificat în sens pozitiv profitul bugetat pentru acest an, de la 64 mil. dolari la 76,1 mil. dolari, în special ca urmare a creşterii preţului la aluminiu peste aşteptări.

Astfel, compania estima că în 2011 preţul mediu al aluminiului va fi de circa 2.300 de dolari/tonă iar în prezent conducerea combinatului din Slatina estimează un preţ de 2.422 pentru tona de aluminiu.

Totodată, cheltuielile generale şi administrative ale Alro au fost mult sub cele previzionate al începutul anului, estimările din prezent indicând că volumul acestora va fi cu 15,2 mil. dolari sub cel prevăzut iniţial, respectiv o economie de 23%.

Conducera producătorului de aluminiu şi-a rectificat uşor în scădere estimările privind veniturile operaţionale, cu 1%, la 721,8 mil. dolari, în condiţiile în care în noiembrie a închis una dintre cele şase hale de producţie aflate în funcţiune pe fondul lipsei de energie electrică de la Hidroelectrica.

Compania de stat şi-a redus livrările de energie deoarece s-a confruntat cu o secetă care a lovit producţia de energie hidro şi a fost nevoită să invoce forţă majoră.

Din cauza acestui eveniment extraordinar producţia de aluminiu a Alro pe anul în curs se va plasa cu 8% sub previziunile iniţiale, respectiv o cantitate de 223.920 de tone, faţă de 243.394 de tone estimate la începutul anului. Totodată, vânzările cantitative de aluminiu ar urma să fie mai mici cu 7%

Deşi Alro va produce mai puţin aluminiu decât anticipa, acest lucru a fost compensat aproape în totalitate de preţul peste estimări la tona de aluminiu.

Producătorul de aluminiu a făcut economii şi în ceea ce priveşte repornirea unei hale, pentru care estima investiţii de 7 mil. dolari iar în momentul de faţă a prevăzut în buget o sumă mult mai mică, de 2,8 mil. dolari.

Alro a înregistrat în primele nouă luni o creştere a profitului net cu 69%, la 222,4 mil. lei (circa 67,8 mil. dolari la cursul din prezent).

Avansul profitului a fost susţinut de cererea în creştere la export pentru aluminiu şi de evoluţia bună a preţului metalului pe piaţa internaţională comparativ cu anul precedent.

La profitul estimat în prezent de către companie pentru anul 2011, de 76,1 mil. dolari (243,5 mil. lei) şi menţinerea unei rate de distribuţie a dividendelor de 100%, compania ar putea distribui anul viitor dividende către acţionari de până la 0,34 lei/titlu, respectiv un randament de până la 10% la cotaţia actuală din piaţă a acestor acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO