Burse - Fonduri mutuale

Alti sapte brokeri britanici vor sa intre pe piata

08.02.2007, 19:24 12

Alte sapte societati de brokeraj din Marea Britanie au depus in ultima saptamana notificari la CNVM, exprimandu-si intentia de a opera pe piata de capital din Romania, alaturi de celelalte 13 firme de intermediere care isi manifestasera interesul de a activa pe piata romaneasca.
La cele 20 de firme din Marea Britanie se adauga un broker din Cehia, iar la momentul inscrierii acestora in Registrul CNVM, care include toate societatile de intermediere autorizate pe piata de capital din Romania, va putea fi cunoscut si numele lor, potrivit reprezentantilor Comisiei.
Dupa aderarea Romaniei la UE, la inceputul acestui an, societatile de brokeraj autorizate in statele membre au dobandit dreptul de a efectua operatiuni in Romania fara sa fie necesara autorizatia CNVM, ci doar o notificare transmisa autoritatii de reglementare. Intrarea brokerilor straini pe Bursa este asteptata sa afecteze in principal societatile de brokeraj care lucreaza in principal cu investitori institutionali, spun unii din jucatorii de pe piata, intrucat fondurile de investitii care lucrau pana acum cu brokerii autohtoni vor prefera probabil sa deruleze tranzactii prin intermediul brokerilor de pe piata londoneza. Din Londra, marea majoritate a societatilor internationale de brokeraj isi coordoneaza activitatea pentru Europa.
Brokerii de retail romani nu vor fi afectati cel putin pe termen mediu de concurenta societatilor de brokeraj straine, mai spun analistii de pe piata, din cauza ca mai sunt probleme de ordin tehnic care vor trebui rezolvate pentru ca aceste societati sa poata intermedia tranzactii pe Bursa romaneasca.
Dupa depunerea notificarii la CNVM, brokerii straini vor putea solicita Bursei de Valori sa le permita accesul la ringul bursier pentru a intermedia tranzactii, taxa perceputa de Bursa pentru dreptul de tranzactionare ridicandu-se la 50.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO