Burse - Fonduri mutuale

Alumil nu mai face pe Bursa nici banii din oferta de listare

Alumil nu mai face pe Bursa nici banii din oferta de listare

Michail Sotiriou (foto centru), presedintele Alumil Rom Industry, avea o participatie care valora 20 mil. euro la listare, in aprilie 2007. In prezent, actiunile sale mai valoreaza doar 1,4 mil. euro

13.01.2009, 18:40 145

Producatorul de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) a ajuns sa valoreze pe Bursa circa 5,7 mil. euro (24,6 mil. lei), mai putin decat suma pe care a adunat-o de la investitori in urma cu trei ani in cadrul ofertei publice de listare pe Bursa.

Alumil a strans atunci 8,4 mil. euro (circa 28,7 mil. lei) de pe Bursa dupa ce a pus in vanzare un sfert din actiunile companiei. Emisiunea de actiuni Alumil, care s-a desfasurat la finele anului 2006, s-a bucurat de un real succes, oferta fiind suprasubscrisa de peste 16 ori. In ultimele luni, titlurile Alumil au fost insa extrem de putin tranzactionate.
Pretul actiunilor Alumil a scazut in ultimii trei ani de peste cinci ori fata de nivelul din oferta, de 4,6 lei/actiune, iar comparativ cu prima zi de tranzactionare, cand actiunile au atins 9 lei, valoarea companiei s-a redus de 11 ori. Presedintele companiei, Michail Sotiriou, care detine circa 24% din capital, si-a vazut astfel participatia diminuata de la aproape 20 mil. euro la 1,37 mil. euro. Actionarul majoritar al companiei este grupul Alumil din Grecia.
Brokerii spun ca evolutia actiunilor are legatura cu perspectivele viitoare ale companiei, investitorii asteptand ca firma sa nu mai repete rezultatele din trecut.
"Pretul actiunilor Alumil este foarte corelat cu cel al titlurilor Alro, care face parte din acelasi domeniu si a inregistrat tot asa o scadere de peste zece ori. Corectia este cauzata de lichiditatea redusa a acestor titluri si evolutia de pe piata externa, unde pretul aluminiului s-a redus semnificativ fata de maxime. Activitatea companiei este strans legata de piata de constructii, unde vedem ca multe proiecte au fost abandonate si din acest motiv asteptarile investitorilor sunt mult diminuate", explica Mihai Alexa, analist la societatea de intermediere Broker Cluj.
La Bursa de Marfuri din Londra, contractele pe trei luni pe aluminiu se tranzactioneaza in prezent la 1.500 - 1.600 de dolari/tona, comparativ cu un nivel de 3.350 de dolari/tona, maximul atins la jumatatea anului trecut. Producatorul de profiluri din aluminiu este precaut si a amanat cele mai multe investitii programate pentru acest an, desi nu are probleme de finantare, conform reprezentantilor companiei.
"Investitia de 7 milioane de euro pentru relocarea la Filipestii de Padure a fost pusa in stand-by avand in vedere conjunctura actuala. Asta nu inseamna ca nu se va face, dar asteptam sa se mai linisteasca apele", a declarat Marius Ionita, directorul de operatiuni al Alumil Rom Industry.
El este de parere ca valoarea de actuala de piata a companiei nu reflecta in nici un caz realitatea si ca pana in prezent nu s-a vazut o scadere a activitatii. "Deocamdata n-am operat reduceri de productie, dar ne asteptam la o scadere in prima jumatate a anului. Credem ca aceasta perioada va fi mai dificila, dar inca asteptam o confirmare pentru ca nu s-a simtit inca nimic deosebit. Am incheiat 2008 destul de bine, in ciuda unei incetiniri spre sfarsitul anului", spune Ionita. El a mai precizat ca rezultatele pe anul trecut sunt asemanatoare cu cele de la trimestrul al treilea, cu o usoara crestere la nivelul cifrei de afaceri si ca nu vor fi schimbari radicale nici intr-un sens, nici in altul.
"Afacerile noastre sunt orientate catre doua directii. Una de retail, subansambluri pentru locuinte si una pentru proiecte mari care, categorie care are o pondere de circa 20% din cifra de afaceri a noastra. Credem ca aceasta din urma ar putea sa fie afectata in prima jumatate a anului", spune Marius Ionita.
El mai spune ca la capitolul finantare compania sta bine. Astfel, in cursul anului trecut compania nu si-a folosit liniile de credit atrase, dar ca acestea vor fi folosite in acest an, a precizat directorul de operatiuni al Alumil. Compania a raportat in primele noua luni o cifra de afaceri de 81,6 mil. lei (22,1 mil. euro), in crestere cu 1,2%, si un profit net de 8 mil. lei (2,17 mil. euro), mai mic cu 20% decat anul trecut. Datoriile companiei se ridicau la aproape 75 mil. lei, nivel similar cu cel al creantelor, in timp ce lichiditatile insumau 13,8 mil. lei (3,65 mil. euro), conform raportului pe primele noua luni din 2008.i
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO