Burse - Fonduri mutuale

Am vrut sa dam un ragaz investitorilor pentru a putea sa evalueze mai bine situatia, a explicat Farmache inchiderea Bursei miercuri

Am vrut sa dam un ragaz investitorilor pentru a putea sa evalueze mai bine situatia, a explicat Farmache inchiderea Bursei pentru o zi

Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei: Atat investitorii, cat si publicul larg nu trebuie sa priveasca aceasta decizie ca pe una care semnaleaza panica, ci ca pe una menita sa dea un ragaz pentru a putea sa evalueze mai clar decizia de a investi. Credem ca un ragaz de cateva ore e binevenit pentru investitori. Reluarea tranzactiilor se va face maine (joi) si speram ca in conditii mai bune.

08.10.2008, 20:46 18

Bursa de Valori Bucuresti a oprit ieri sedinta de tranzactionare intr-o masura fara precedent, generata de scaderea abrupta a cotatiilor tuturor actiunilor de pe piata. Masura nu a avut, cel putin ieri nici un efect concret, pentru ca pe piata oricum nu se mai puteau realiza tranzactii din lipsa de cumparatori.

Brokerii au tranzactionat astfel ieri doar o ora, fiind nevoiti sa plece acasa putin dupa ora 11.
Regulile Bursei limiteaza variatia zilnica a preturilor la 15%, iar la data opririi tranzactiilor 30 dintre cele 46 de companii tranzactionate pe piata principala inregistrau scaderi de circa 15%. Alte noua companii aveau scaderi cuprinse intre 10% si 14% si pareau sa aiba aceeasi soarta.
Caderi de peste 14% au inregistrat toate companiile importante, cum ar fi Petrom, BRD, SIF-urile sau Transelectrica, semn ca investitorii nu au facut discriminari cand si-au vandut actiunile.
Pe plan international, cele mai afectate de criza au fost bancile si alte companii din domeniul financiar, in vreme ce companiile din energie sau industrie au avut evolutii mult mai moderate, fiind considerate de investitori drept mai sigure decat bancile.
Suspendarea tranzactiilor de pe intreaga piata este o masura prevazuta in reglementarile interne ale Bursei in cazul unor scaderi de peste 10% a indicelui principal al pietei BET. 
Suspendarea sedintei de tranzactionare are astfel rolul de a limita eventualele accese de panica aparute pe piata si a da investitorilor un timp de gandire.
"Atat investitorii, cat si publicul larg nu trebuie sa priveasca aceasta decizie ca pe una care semnaleaza panica, ci ca pe una menita sa dea un ragaz pentru a putea sa evalueze mai clar decizia de a investi. Credem ca un ragaz de cateva ore e binevenit pentru investitori. Reluarea tranzactiilor se va face maine si speram ca in conditii mai bune", a spus ieri Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei.
Indicele BET a scazut ieri cu 9,25% insa scaderea a fost doar o "iluzie optica" doua din cele mai importante companii - Banca Transilvania si Transgaz fiind suspendate ieri din cauza unor operatiuni legate de capitalul social respectiv desfasurarea Adunarii Generale.
Conducerea executiva a Bursei a decis in urma unor consultari cu societatile de brokeraj de pe piata sa nu mai reia tranzactionarea in cursul zilei de iei, desi exista posibilitatea ca tranzactionarea sa fie reluata dupa 30 de minute.
Cu alte cuvinte, consultarile Bursei cu brokerii au aratat ca pe piata nu exista ieri perspectiva aparitiei unor ordine de cumparare astfel ca brokerii nu aveau oricum tranzactii de facut pana la ora 16.30 cand ar fi trebuit sa se incheie ziua.
Decizia de ieri privind suspendarea tranzactionarii este in contradictie cu discutiile din Comitetul Bursei de cu o zi inainte.
Conducerea Bursei luase in discutie modificarea limitarii variatiei zilnice de 15% cel putin pentru actiunile companiilor straine listate pe piata de la Bucuresti, pentru ca acestea sa poata inregistra variatii mai ample fara ca tranzactionarea sa fie blocata.
In prezent pe piata de la Bucuresti este listata o singura companie straina, Erste Bank, iar pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale au existat momente in care acestea nu au putut fi tranzactionate pe piata de la Bucuresti din cauza limitarii variatiei.
Pietele mature cum ar fi cele din Statele Unite sau Europa de Vest nu practica suspendarea tranzactionarii din cauza scaderii preturilor, rolul Bursei fiind tocmai asigurarea realizarii de tranzactii.
Ultima suspendare a tranzactionarii din Statele Unite a avut loc, spre exemplu dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.
In schimb, astfel de suspendari ale tranzactionarii au fost operate in ultimele zile, pe fondul crizei de piete mai putin dezvoltate, precum cele din Rusia sau Brazilia.
Seful Bursei a evitat sa spuna ieri daca exista posibilitatea ca si in sedinta de astazi sa fie suspendata.
"Nu putem anticipa ce vom face daca maine (joi - n. red.) piata va scadea din nou, pentru fiecare situatie exista o solutie diferita", a spus Farmache, citat de Mediafax.
 
Desfasurarea crizei
 
 10.00 SIF-urile pierd in medie 9,2% in deschiderea sedintei de tranzactionare, in timp ce indicele BET, al principalelor 10 titluri de pe Bursa, se depreciaza cu 5,9%, in conditiile in care cele mai multe burse din regiune inregistrau corectii asemanatoare. Principalele burse europene pierd de asemenea circa 4%.
 10.04 Bursa cunoaste o revenire usoara. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, se corecteaza cu 7%, iar principalul indice al pietei, BET, pierde 3,4% dupa ce situatia din deschidere se mai linisteste.
 10.54 Actiunile incep sa cada puternic, majoritatea titlurilor lichide de la prima categorie inregistrand corectii de circa 10% pe o lichiditate normala pentru ultima perioada pe masura ce scaderile la nivel international incep sa accelereze, ajungand la scaderi de 5-6% pe principalii indici europeni.
 11.08 Consiliul Bursei hotaraste suspendarea temporara a sedintei de tranzactionare dupa ce multe dintre actiuni scad cu 15%, limita maxima de variatie pentru o sedinta de tranzactionare, unele ramanand chiar fara cumparatori. SIF-urile pierd 15% iar indicele BET se corecteaza cu 9,2% gratie actiunilor Bancii Transilvania, care erau oprite de la tranzactionare de cateva zile.
 15.47 Bursa de Valori Bucuresti anunta ca masura de suspendare a sedintei ramane valabila pentru toata ziua, iar sedinta de tranzactionare va fi reluata a doua zi la ora 10, dupa orarul obisnuit. Decizia a fost luata dupa o consultare prealabila cu intermediarii activi de pe piata. 0
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO