Burse - Fonduri mutuale

Amonil, din nou in prim-plan la Bursa

04.10.2004, 00:00 16

Dupa ce in ultima perioada nu s-au mai aflat in mod deosebit in atentia cumparatorilor, sfarsitul saptamanii trecute a consemnat aprecieri de peste 10% pentru  titlurile Amonil, in acelasi timp si lichiditatea actiunilor fiind in crestere.
Revenirea in atentie a actiunilor Amonil a coincis cu aparitia unor comentarii favorabile in presa, care au trezit din nou interesul investitorilor pentru aceste actiuni.  Actiunile au fost cotate la deschiderea sedintei de vineri la pretul de 505 lei/actiune, in primele secunde, pretul urcand pana la maximul de 540 lei/actiune, aparitia ulterior a unui ordin mai mare de vanzare pentru 4 milioane de actiuni, contribuind la scaderea foarte rapid a pretului pana la minimul sedintei de 485 lei/actiune. Dupa atingerea acestui pret, pe fondul unei presiuni la cumparare, cursul si-a revenit pana la inchidere, ultima tranzactie facandu-se la pretul de 537 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la un pret cu 11% mai ridicat comparativ cu cel de joi. Valoarea transferurilor a fost de 8,7 miliarde de lei, volumul tranzactionat fiind foarte bun, de 17,1 milioane de actiuni.
O apreciere importanta au inregistrat si actiunile unui alt producator de ingrasaminte chimice, Sofert Bacau. Dupa prima ora de tranzactionare, aproape toate tranzactiile cu actiunile Sofert s-au derulat la maximul posibil al zilei de 340 lei/actiune. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat 1,3 miliarde de lei.  
Sedinta de vineri a marcat o usoarea redresare a cotatiilor SIF, brokerii spunand ca scaderile din ultima perioada a acestor actiuni au dus actiunile SIF la preturi mai atractive pentru cumparatori puternici, in general SIF -urile fiind cotate pe parcursul sedintei la preturi maxime cu cel putin 100 lei mai ridicate fata de cotatia de deschide, si tinand cont ca unele din acestea dupa deschidere au inregistrat noi scaderi, variatia a fost si mai mare. Cele mai tranzactionate actiuni SIF  au fost cele ale SIF Oltenia, acestea fiind si cele mai transferate titluri in cursul ultimei sedinte a saptamanii trecute. Aceste actiuni au realizat un rulaj de 10 miliarde de lei, inchiderea facandu-se la pretul de joi, de 6.450 lei/actiune.
Cotatia Bancii Transilvania nu a coborat sub pragul de 7.000 lei/actiune, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 7.100 lei/actiune, maximul sedintei pentru actiunile bancii. Comparativ cu sedinta precedenta, tilturile bancii au castigat 1,4%. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,8 miliarde de lei, in scadere fata de joi.
In general, companiile mari de pe Bursa au avut vineri o evolutie pozitiva. Actiunile Petrom au inregistrat o apreciere de 2,2%, inchizand la 2.310 lei/actiune. Transferurile cu titluri Petrom au totalizat 7,4 miliarde de lei. Aprecierile inregistrate de Petrom, BRD si Banca Transilvania au urcat si valorile indicilor BET si BET-C.



Piata RASDAQ
Actiunile Socep au facut vineri obiectul unor tranzactii de peste 10 miliarde de lei, pachetul total tranzactionat vineri reprezentand 1,5% din capitalul social al companiei.
Tranzactiile de vineri s-au derulat la numai o saptamana dupa ce actiunile Socep facusera obiectul tot unor transferuri prin care se transferase in total peste 1,5% numarul total de actiuni ale companiei. Practic, in ultimele saptamani, cu actiunile Socep s-au realizat mai multe tranzactii importante, tot in septembrie, mai inregistrandu-se pe parcursul unei sedinte, transferuri de peste 1% din capitalul social. Vineri, actiunile Socep au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 1.920 lei si 2.020 lei/actiune, la nivelul pretului mediu, aceste titluri inregistrand o scadere de 1%. Si ultima trabnzactie s-a perfectat la un pret mai scazut comparativ cu cel de joi, inchiderea de vineri facandu-se la pretul de 1.930 lei/actiune.
Actiunile societatii Confectii Vaslui au recuperat pierderea de 9% inregistrata joi, ultima sedinta a saptamanii trecute aducand o apreciere medie de 15% pentru aceste titluri. Si lichiditatea actiunilor a inregistrat o crestere, transferurile cu actiuni Confectii insumand 2,2 miliarde de lei. Actiunile Confectii au fost cele mai tranzactionate din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate pe RASDAQ, cu aceste titluri derulandu-se 84 operatiuni.   Actiunile Confectii au fost tranzactionate vineri la un pret maxim de 45.600 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 44.400 lei/actiune.
Pe primul loc intre rulajele realizate de companiile listate la Categoria de Baza, s-au aflat actiunile companiei Metacom Timisoara, specializata in comertul articolelor de fierarie si vopsitorie.  Vineri s-a transferat un pachet total de 7,3% din actiunile Metacom, cele doua tranzactii care au implicat aceste actiuni realizandu-se la pretul de 115.000 lei/actiune, in crestere cu 4,5% fata de cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,7 miliarde de lei.
Vineri s-a derulat o tranzactie de proportii mai mari si cu actiunile companiei de extractie a pietrisului si nisipului Bega Minerale Industriale Aghiresu, pachetul de actiuni transferat in singura operatiune reaizata cu aceste actiuni reprezentand 1,7% din numarul total de actiuni ale companiei. Investitorul care a achitionat actiunile respective a platit un pret de 6.600 lei/actiune, cu 8,9% mai ridicat fata de cursul mediu anterior. Luna trecuta, omul de afaceri Valentin Cristescu a cumparat mai multe pachete de actiuni in cadrul acestei societati, ajungand sa detina 11,4% din actiuni, conform ultimei raportari. Acelasi Valentin Criestescu a cumparat in septembrie pachete de actiuni si la Metacom ajungand la o detinere de peste 23% in cadrul societatii respective. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO