Burse - Fonduri mutuale

ANAF discută cu brokerii cum să execute clienţii datori la stat

Autor: Mediafax

09.12.2010, 23:41 20

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) discută cusocietăţile de brokeraj şi CNVM o procedură prin care Fiscul săacceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiunitranzacţionate pe piaţa de capital de către debitorii aflaţi înprocedura de executare silită. ANAF a prezentat reprezentanţilorpieţei de capital o schiţă de proiect de act normativ potrivitcăreia firmele de brokeraj ar trebui să comunice bilunarinstituţiei situaţia conturilor deschise de clienţii acestora, caresă cuprindă lista de acţiuni, numărul titlurilor, existenţa sauinexistenţa unui drept de gaj asupra lor, precum şi sumele de banidisponibile în contul clienţilor.

După identificarea clienţilor, dacă sumele disponibile în conturinu vor acoperi datoria către stat, ANAF va indica acţiunile carevor fi indisponibilizate şi ulterior valorificate pentru acoperireacreanţelor bugetare. Propunerea ANAF este ca debitorul să aibă ladispoziţie 15 zile pentru contestare, iar după această perioadă,dacă nu achită restanţele, casa de brokeraj îi va valorificatitlurile în limita a 150% din valoarea creanţei. De asemenea, arputea fi stabilită o sumă limită la care ordinele de vânzare se potda în piaţă, iar dacă creanţa clientului depăşeşte acel nivel,lichidarea se va face printr-un ordin special de vânzare. ANAF vacolecta în următoarea perioadă propunerile SSIF-urilor pentru acestproiect, pentru ca ulterior să elaboreze împreună cu brokerii şiCNVM un act normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO