Burse - Fonduri mutuale

Analişti: Dobânzile la euro nu mai acoperă inflaţia, de bănci fug toţi investitorii

Analişti: Dobânzile nu mai acoperă inflaţia, de bănci fug toţi investitorii

Autor: Stefan Musgociu

07.11.2011, 00:07 1499

Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., spune că cei mai mulţi investitori sunt derutaţi de ştirile care au apărut în ultima perioadă despre soluţionarea crizei datoriilor suverane din zona euro.

"Nu cred că mai crede cineva în scenarii, ajutoare etc. Totul este dat peste cap. Băncile se vor duce tot în jos pentru că nu mai crede nimeni în «book value» (valoare contabilă - n.r.). De exemplu, toate băncile greceşti la un loc au o capitalizare de vreo 4,5 miliarde euro, deci tinde uşor spre zero. Nu cred că băncile din zona euro sunt interesante deloc. Tot sistemul este absurd deja. Nimeni nu mai dă credite, iar la depozite se plăteşte în multe ţări sub nivelul inflaţiei. În Marea Britanie, inflaţia este 5%, iar la bancă iei (dobândă - n.r.) 2% la depozite. Deci contul în bancă este la fel cum ai avea o cutiuţă de depozitare. Ţii banii acolo doar ca să nu îi ţii în casă să te fure hoţii, dar efectiv tu împrumuţi băncile şi ele nu dau lichiditate în sistem", a afirmat analistul firmei de brokeraj, prezentă şi pe piaţa de la Bucureşti.

Bursa de la Bucureşti a avansat vineri cu 1,1% pe un rulaj redus, însă după creşterile din ultimele două zile a recuperat doar o mică parte din corecţia înregistrată în primele trei şedinţe ale săptămânii, astfel că în această săptămână piaţa a scăzut cu aproape 3%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piaţa este cu 11,5% mai jos.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua de vineri în creştere, în linie cu pieţele externe, unde investitorii anticipau că guvernul elen va renunţa la intenţia de a organiza un referendum privind ajutorul financiar de la UE.

Aşteptările investitorilor de pe bur­sele externe s-au concretizat spre mijlo­cul şedinţei de la Bucureşti, însă pieţele au început să scadă uşor. Mişcarea nu a fost urmată şi de piaţa de la Bucureşti, care s-a menţinut pe creştere uşoară.

La finalul sesiunii indicele BET era în creştere cu 0,8%.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 6,9 milioane lei. Preţul acţiunilor a crescut cu 0,91%, la 0,444 lei.

Acţiunile BRD (BRD) au încheiat ziua în stagnare, la preţul de 10,9 lei, investitorii neavând o reacţie vizibilă la publicarea rezultatelor financiare din primele nouă luni.

"Rezultatele au fost sub aşteptări. Din ce am văzut, a fost cel mai prost trimestru din ultimii doi ani", a afirmat analistul.

Analiştii se aşteptau la un profit de aproximativ 160 milioane lei în al treilea trimestru, însă câştigul înregistrat de bancă a depăşit cu puţin 100 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total titluri de 776.000 de lei, valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de joi, de 345.000 de lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 430.000 de lei, iar cotaţia a crescut cu 0,46%, la 0,1103 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,7%, iar pieţele din Europa Cen­trală şi de Est evoluau incert. Co­recţiile de pe pieţele mature s-au accen­tuat după publicarea unor date sub estimări privind numărul de angaj­ă­ri în SUA cu excepţia sectorului agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO