Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Chiar si dupa ultimele cresteri, companiile sunt subevaluate

Analistii: Chiar si dupa ultimele cresteri, companiile sunt subevaluate
25.03.2009, 16:46 24

Bursa se indrepta ieri spre sfarsitul celor trei saptamani de cresteri sustinute, in special pe societatile financiare, aproape de inchidere indicele BET-FI consemnand un declin de 2%, in timp ce indicatorul BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, cobora cu 0,3%.

Analistii sunt de parere ca variatiile vor continua, insa isi vor mai reduce din amplitudine, in timp ce volumul tranzactiilor este de asteptat sa scada, pe fondul reintrarii investitorilor intr-o perioada de asteptare.
"Cresterea din ultima perioada a fost clar una contextuala. Evolutiile tot mai bune ale pietelor externe, precum si anuntul unui acord cu FMI au adus un plus de incredere printre investitori si a creat un val de optimism. In sedintele urmatoare ma astept insa ca piata sa ramana volatila, variatiile de pret sa fie insa ceva mai mici, iar volumele sa se reduca, pe fondul asteptarii investitorilor a rezultatelor trimestriale", a apreciat Adrian Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Societatile financiare inregistrau la mijlocul sedintei corectii de pana la 3%, in cazul titlurilor SIF Muntenia (SIF4), in vreme ce restul SIF-urilor marcau scaderi in medie cu 2%. Cea mai redusa scadere era inregistrata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care coborau cu 0,6%, sub pretul de 0,3 lei/actiune, la ora 14:00.
In sectorul energetic, majoritatea companiilor se aflau pe plus la jumatatea sedintei de tranzactionare, singurele titluri care ajungeau pe minus fiind actiunile Petrom (SNP). Titlurile companiei petroliere consemnau un declin de 0,7%, coborand astfel sub pretul de 0,15 lei/actiune.
Rompetrol Rafinare (RRC), cea de-a doua companie petroliera din piata, inregistra un avans de 0,7%, in vreme ce societatea nationala de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) consemna cel mai mare avans dintre companiile energetice, de 1,3%. Actiunile companiei de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) se aflau in stationare, la pretul de 10 lei/actiune.
Pe fondul evolutiilor pozitive ale companiilor energetice, indicele de profil BET-NG inregistra un avans de 0,6%, spre nivelul de 350 de puncte.
"Chiar si dupa ultimele aprecieri, in continuare cred ca majoritatea companiilor listate sunt subevaluate, insa in conditiile actuale este extrem de dificil de evaluat valoarea exacta a unei companii. Fundamentele economice continua sa se deterioreze si tocmai din aceasta cauza sa mai faci analize tehnice cu privire la posibile noi praguri suport ajunge sa fie irelevant in aceasta perioada pentru ca bursa reactioneaza la orice stire care apare in piata", a adaugat Anghel.
Actiunile bancare consemnau unele dintre cele mai mari deprecieri in sedinta de ieri, titlurile Bancii Transilvania (TLV) marcand o corectie intra-day de 5%. Titlurile BRD se pastrau la nivelul de referinta de marti, respectiv la 6,25 lei/actiune, in timp ce la categoria international actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) consemnau un declin de aproape 1%. "Chiar daca volumele de tranzactionare din ultima perioada au fost peste media obisnuita de la inceputul anului, nu cred ca au fost investitori mari, institutionali care sa fi intrat in piata. Mai degraba avansul cred ca a fost generat de investitorii locali", a continuat Anghel.
Pe plan extern, indicele britanic FTSE consemna spre inchidere cel mai mare declin din randul principalelor burse europene, de 1,8%. Indicatorul francez CAC 40 cobora cu 0,7%, in vreme ce indicele german DAX pierdea aproape 1% fata de referinta.
 
Nota: Din motive tehnice, editia de azi a ZF s-a inchis inainte de finalul sedintei de tranzactionare de pe Bursa, astfel ca au fost luate in calcul cotatiile de pe parcursul sedintei, iar tabelele publicate contin datele aferente sedintei de marti, 24.03.2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO