Burse - Fonduri mutuale

Analistii considera ca Petrom poate depasi profitul bugetat pentru acest an

Analistii considera ca Petrom poate depasi profitul bugetat pentru acest an
05.08.2009, 18:19 21

Petrom poate depasi bugetul pentru acest an, dupa ce in primul semestru a realizat peste 80% din profitul estimat de companie la inceputul anului, sunt de parere analistii, care cred insa ca investitorii nu vor reactiona puternic la rezultatele publicate de companie.

"Rezultatele raportate lasa impresia ca Petrom poate depasi profitul bugetat pentru acest an, si daca titlurile companiei nu au reactionat puternic in sedinta de azi (ieri - n.a), acest lucru se datoreaza includerii Petrom in portofoliile fondurilor de investitii. Odata cu restructurarea acestora, vom vedea si crestere pe titlurile companiei, mai ales ca rezultatele arata o tendinta a cresterii consumului", a declarat Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Pentru acest an, compania petroliera a bugetat un profit net de 1,1 mld. lei si o cifra de afaceri fara accize de 11,1 mld. lei. La sase luni, Petrom a raportat un profit net de 923 mil. lei, in scadere cu 44,5% fata de nivelul de anul trecut, insa cu aproape 20 de procente mai mult decat estimarile. De asemenea, compania a rapotat o crestere a consumului pe sectorul de retail cu 19% fata de primele sase luni ale anului trecut.

Andrei Anghel, analist in cadrul societatii Confident Invest, este de parere ca rezultatele semestriale ale Petrom sunt bune in conditiile economice actuale, compania avand sanse sa inregistreze rezultate asemanatoare si la sfarsitul anului, daca pretul petrolului continua trendul ascendent inceput in aceasta vara.

"Daca nu vom mai avea iarasi parte de provizioane surpriza spre sfarsitul anului, in conditiile imbunatatirii perspectivei asupra economiei, am putea asista la rezultate bune ale Petrom in 2009 daca si pretul petrolului are aceeasi evolutie asteptata, de crestere temperata sau de stagnare", a declarat el.

In prezent pretul petrolului este de aproximativ 74 de dolari/baril, in crestere cu aproape 40% fata de minumul atins la inceputul acestui an.

"Chiar daca Petrom a raportat rezultate peste estimari, nu vom vedea un efect precum cel de pe pietele americane, cand titlurile inregistreaza imediat cresteri. Rezultatele Petrom pot atrage insa atentia investitorilor straini pentru piata de capital locala, si este posibil sa asistam la o intrare a acestora in piata", este de parere Paul Brendea, analist in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction. Cu toate acestea, reintrarea fondurilor pe piata locala este conditionata de climatul macroeconomic.

De altfel, titlurile Petrom au inregistrat ieri o apreciere modesta de maximum 1,5% de-a lungul sedintei, evolutie data in opinia analistilor de natura investitorilor prezenti pe piata locala, interesati in principal de speculatii si care nu acorda atentie prea mare rezultatelor financiare.

In inchiderea sedintei, titlurile Petrom se tranzactionau la un pret apropiat de 0,26 lei, capitalizarea companiei fiind de 3,48 mld. euro. De la inceputul anului, actiunile Petrom au crescut cu 42%.

Analistii estimau pentru Petrom un profit in scadere cu peste 62% in trimestrul al doilea, la 218 mil. lei, rezultatul raportat fiind aproape dublu fata de estimari. Compania a inregistrat un castig de 417 mil. lei, cu 45% mai mic decat in trimestrul al doilea din 2008.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO