Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că investitorii se vor orienta spre acţiunile mai puţin lichide

Analiştii cred că investitorii se vor orienta spre acţiunile mai puţin lichide

Autor: Stefan Musgociu

10.04.2011, 23:54 34

După evoluţia foarte bună înregistrată în de­bu­tul anului decele mai im­portante titluri de pe Bursă, analiştii cred căin­vestitorii îşi vor îndrepta atenţia în ur­mă­toarele săptămânispre acţiunile cu li­chi­ditate mai redusă şi care nu au apucat săcrească. "Este posibil să vedem o astfel de mişcare, deoarece uneleacţiuni au crescut mult în acest an. Un exemplu sunt titlurileSIF-urilor, care au urcat cu apro­ximativ 40 de procente de lanivelurile mi­ni­me din acest an, atinse în luna fe­bruarie", adeclarat Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville.

Bursa a crescut vineri cu 0,88%, pentru a patra şedinţăconsecutiv, acce­le­rându-şi ascensiunea din această săp­tă­mână la2,91%, iar lichiditatea din ul­tima sesiune a fost asigurată înproporţie de 38% de transferuri cu acţiunile FP şi BancaTransilvania (TLV).

În primele două ore majoritatea titlurilor au fost transferatela preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, deşipieţele vest-europene au debu­tat pe creştere. Ulterior, bursalocală s-a recuplat la linia ascendentă a pieţelor externe şivolumele de tranzacţionare au revenit la nivelurile de joi.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în creştere cu 0,94%. Totodată, acţiunile celor cincisocietăţi de investiţii finan­ciare (SIF) şi ale FonduluiProprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,52%.

Analistul crede că investitorii vor avea o reacţie vizibilă înpiaţă la mo­mentul prezentării datelor privind evo­luţia economieiîn primul trimestru dacă va fi infirmată ieşirea din recesiune.

"Datele privind revenirea eco­nomiei pe creştere sunt incluse înpreţ, însă o eventuală infirmare a aşteptărilor pozitive ar puteacontribui la scăderea pe termen scurt a încrederii investi­torilorşi, implicit, va duce la corecţii", a explicat Dărăbuţ.

El crede că rulajul pieţei este încă redus raportat lacapitalizare, deşi lichiditatea medie zilnică s-a dublat în acestan faţă de rulajele din 2010, la aproximativ 11 milioane euro,datorită listării Fondului Proprietatea.

"Faptul că valoarea tranzacţiilor s-a dublat este, totuşi, unlucru pozitiv", a adăugat Dărăbuţ.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi ale Băncii Transilvania s-auclasat pe primele poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de9,6 milioane lei şi, res­pectiv, 4,9 milioane lei. Cotaţiaac­ţiunilor Fondului Proprietatea a avan­sat cu 0,33%, la 0,609lei, iar titlu­rile băncii au crescut cu un procent, la 1,512lei.

Rulaje mai mari au înregistrat şi acţiunile Transelectrica (TEL)- 3,4 mi­lioane de lei, SIF Moldova (SIF2) - 3,3 mi­lioane de lei,SIF Oltenia (SIF5) - 3,1 mi­lioane de lei şi BRD (BRD) - 3,1milioane de lei.

La finalul şedinţei au fost înregistrate în sistemul pieţeirezul­tatele ofertei de preluare de la Capitol Bucureşti (CABU), învaloare de 2,4 milioane lei.

Firma GL&A Holding, din Austria, acţionarul ma­joritar also­cietăţii hoteliere, a preluat 32,02% din acţiunile Capitol,majorându-şi parti­cipaţia de la 63,38% la 95,4%.

Totodată, titlurile Conpet au sărit cu 25%, la 50 lei, după ceFondul Proprietatea, acţionar al companiei, a solicitatdistribuirea sumei de 70 milioane lei din rezervele Conpet subformă de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO