Burse - Fonduri mutuale

Analistii: E posibil ca SIF-urile sa coboare sub pragul de 30.000 de puncte

Analistii: E posibil ca SIF-urile sa coboare sub pragul de 30.000 de puncte
27.04.2010, 23:06 29

Bursa de la Bucuresti si-a accentuat corectiile in sedinta deieri, cea mai mare scadere fiind consemnata de societatilefinanciare, grupate sub BET-FI, care au coborat cu peste 2,2% fatade referinta. In top au urmat corectiile BET-NG si BET, de 1,4% sirespectiv 1,3% fata de cotatia de luni.

Analistii financiari apreciaza ca SIF-urile vor continuacorectiile in perioada urmatoare, dupa ce indicele BET-FI a pierdutaproape 12% de la maximele atinse la inceputul lunii.

"In ultima saptamana societatile financiare au coborat de douaori sub pragul de rezistenta de 30.000 de puncte si este posibil caa treia oara sa strapunga acest prag si sa evolueze sub acestnivel. Corectiile vin pe fondul reducerii expunerii investitorilor,care nu vor sa riste, asteptarile privind deciziile din AGA fiindrezervate", a explicat Marius Soimusan, analist financiar in cadrulsocietatii de intermediere Romcapital.

TitlurileSIF Transilvania (SIF3) au consemnat cea mai mare corectie lacategoria societatilor financiare, de 2,5% fata de referinta, intimp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai micascadere, de putin peste 2%. Titlurile SIF5 au fost si de aceastadata cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de peste 5,1mil. lei.

"In ultima perioada titlurile SIF Oltenia au supraperformat pefondul anuntului unui dividend ceva mai ridicat si au evoluatdiferit fata de restul societatilor financiare. Dupa AGA ma asteptca pe titlurile SIF Oltenia sa vedem o evolutie in continuarediferita fata de restul SIF-urilor, cu corectii mai mari decat perestul titlurilor din categorie", a adaugat Soimusan.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat corectia si insedinta de ieri, cu o scadere de peste 1,3%. Actiunile BRD au fostsuspendate ieri de la tranzactionare pe durata AGA unde s-astabilit valoarea dividendului la 0,279 lei/actiune, cea mai micavaloare din ultimii cinci ani. "Corectiile din sectorul bancar vinin lipsa unor semnale clare de revenire la niveluri ante-criza, inconditiile in care bancile continua sa realizeze provizioane mari",a explicat Soimus.

Tot in sectorul financiar, titlurile Broker Cluj (BRK) auaccelerat corectia inceputa saptamana trecuta, de data aceastaactiunile societatii de intermediere coborand cu peste 3,7% fata dereferinta.

Si in sectorul energetic s-au inregistrat corectii, titlurileTranselectrica (TEL) si OMV Petrom (SNP) coborand cu 2,4% fiecare.Actiunile Transgaz (TGN) au fost sistate de la tranzactionare pedurata AGA. "In mod sigur volatilitatea va continua sa creasca inperioada urmatoare. In plus ma astept la o reducere a lichiditatiiin piata, in conditiile in care unele fonduri nu vor mai fi activepe piata locala", a continuat Soimus.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 6,2mil. euro.

Pe plan extern, principalele burse europene inregistrau deasemenea scadere, cea mai mare corectie din regiune fiindconsemnata de indicele francez CAC 40, care cobora cu aproape 2%fata de cotatia de luni.

Indicele pietei americane Dow Jones deschidea in scadere, pentrua doua sedinta consecutiv, cu o corectie de aproape 0,2%, pana lanivelul de 11.100 de puncte.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Banca Transilvania (TLV), care accentueazacorectia inceputa in aprilie.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continuacorectiile incepute acum doua saptamani, pe rulaje increstere.
  • Evolutia titlurilor Transelectrica (TEL) si OMV Petrom (SNP),care inregistreaza printre cele mai mari scaderi din sectorulenergetic.
  • Evolutia titlurilor BRD Groupe SocGen (BRD), dupa anuntulbancii referitor la aprobarea dividendelor.
  • Evolutia actiunilor Transgaz (TGN), care revin latranzactionare, dupa desfasurarea AGA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO