Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Erste: Aşteptările privind revenirea recesiunii în ECE sunt exagerate, pieţele din regiune produc valoare

Analiştii Erste: Aşteptările privind revenirea recesiunii în ECE sunt exagerate, pieţele din regiune produc valoare

Henning Esskuchen, codirector de cercetare pieţe capital ECE: Este clar că în contextul actual pieţele sunt conduse de sentiment, determinând cel mai probabil reacţii mai puternice decât cele justificate de aspectele fundamentale. Cu toate acestea, vestea cea bună este că pieţele încep să facă o diferenţiere, după o perioadă în care ţările ECE au fost lovite din plin de comparaţiile exagerate cu ţările PIIGS, caracterizate de un grad ridicat de îndatorare.

07.07.2010, 23:11 24

AnaliŞtii Erste spun că nu văd semne ca economiile statelor dinEuropa Centrală şi de Est să intre într-un nou ciclu de scădere,adică o recesiune în formă de "W", aşa cum pare că se contureazăaşteptările unora dintre investitorii la bursă şi consideră căsentimentul negativ care domină în aceste zile pieţele esteexagerat.

"Sentimentul pieţei a fost folosit des pentru mişcărileburselor. Atât de des, că pare o scuză ieftină. Totuşi, înactualele condiţii, sentimentul domină clar bursele, cel maiprobabil rezultând în reacţii mai puternice decât le-ar justificafundamentele. Deşi planurile de consolidare bugetară ar putea costastatele câteva procente din PIB, pieţele din ECE se comportă bineca urmare a acestor măsuri. Nu vedem semne privind o recesiune în«W» în regiune, dar riscurile de încetinire a creşterii rămân",spun analiştii Erste Bank.

Aceştia mai afirmă că problemele înregistrate de unele state cumar fi Grecia şi Portugalia s-au revărstat repede spre zona EuropeiCentrale şi de Est, care însă nu suferă de o problemă în ceea cepriveşte nivelul ridicat al datoriilor externe, iar comparaţiile cuaceste ţări nu au fundamente.

"Ultimele îngrijorări care au doborât bursele au avut la bazăaşteptările privind începutul unei noi recesiuni. Indicatorii dinregiune, calculaţi de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şiDezvoltare Economică - n.red.) arată într-adevăr o aplatizare acreşterii, care ar putea însemna că recuperările uşoare dupăscăderile masive s-au încheiat. Chiar în cazul stabilizării saureducerii ratelor de creştere, credem că acestea se regăsesc lanişte niveluri rezonabile", consideră analiştii Erste.

Aceştia spun că acţiunile din regiune se tranzacţionează înprezent la multipli cu mult sub cei înregistraţi în ţările vestice,şi deşi aşteptările pentru ţările din ECE indică o stagnare acreşterii, aceasta este una sănătoasă, iar primele estimări privindcreşterile din 2012 sunt promiţătoare. Analiştii Erste consideră căîn viitor investitorii se vor îndrepta către acţiunile curecomandările de preţ ţintă cele mai ridicate.

În prezent, acţiunile româneşti urmărite de analiştii Erste şicare par cel mai subevaluate în raportul cu preţul ţintă fixat deaceştia sunt titlurile BRD SocGen (BRD), care are un potenţial decreştere de 55% în percepţia acestora, cu un preţ ţintă de 16,6lei/acţiune. Un potenţial ridicat îl mai au şi titlurileproducătorului de medicamente Biofarm Bucureşti, pe care Erste apus un preţ de 0,226 lei, cu 25% mai ridicat comparativ cu cotaţiadin piaţă de ieri a acestor titluri. Pe ambele acţiuni, analiştiiErste au pus o recomandare de "acumulare".

Evaluările analiştilor băncii au indicat un preţ ţintă de 0,6lei/acţiune pe titlurile Antibiotice Iaşi (ATB), care deşi au orecomandare de "păstrare", corecţiile din ultima perioadă au făcutca în prezent aceste titluri să se tranzacţioneze la preţuri cu 20%mai scăzute faţă de cel estimat de Erste.

Din punctul de vedere al evaluărilor privind dividendeledistribuite Transgaz Mediaş abia se menţine în topul primelor 20 decompanii regionale care sunt atractive din prisma dividendelor, cuun randament de 6% în 2009 şi de 5,8% anul viitor.

Erste Bank recomandă investitorilor o atitudine neutră sau dereducere a poziţiilor cu expunere pe regiunea de sud-est a Europei,din cauza riscurilor la nivel macro.

"La o comparaţie cu valorile medii istorice, evaluările nu suntprea tentante. Cel mai mare risc rămâne în continuare pe partea demacro, pieţele din această regiune ieşind ultimele din criză", suntde părere analiştii Erste

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO