Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Erste: Bursa românească este cea mai ieftină şi cu cele mai bune perspective de creştere a profiturilor

Analiştii Erste: Bursa românească este cea mai...

Autor: Adrian Cojocar

03.10.2013, 19:29 89

Analiştii Erste Group estimează că principalele 10 companii de la bursa din Bucureşti incluse în indicele BET îşi vor majora profiturile în următorul an cu 22%, cea mai mare rată de creştere din regiunea Europei Centrale şi de Est, şi notează totodată că acţiunile româneşti sunt de asemenea cele mai ieftine, cu un indicator PER (preţ raportat la profit pe acţiune) la nivelul pieţei de 6,8.

La nivelul regiunii CEE acţiunile se tranzac­ţio­nează în medie la un indicator PER de aproape două ori mai ridicat, respectiv 11,4.

Aceştia mai spun că în ciuda revenirii economice a regiunii, fluxurile de bani orientate spre pieţele emergente continuă să stagneze.

„Media estimărilor analiştilor poziţionează bursa românească drept cea mai ieftină din regiune. Tendinţa de modificare a ratelor de creştere a profiturilor com­paniilor (incluse în indicele BET - n. red.) este pozitivă şi în consecinţă cea mai ridicată din regiune, de 22% pe următoarele 12 luni, iar indicatorul PEG  (multiplul profiturilor raportat la rata de creştere a profiturilor - n.red.) nu numai că este sub nivelul istoric, dar şi cel mai redus din regiunea Europei Centrale şi de Est“, spun analiştii Erste Group într-un raport emis ieri.

Cu excepţia României, analiştii grupului austriac nu mai estimează creşteri de peste 10% ale profiturilor în următorul an decât în cazul companiilor de pe bursa din Turcia (10,8%) şi în cazul celei din Austria (11%), în timp ce creşterea medie a profiturilor pe regiune este estimată în următorul an la 4,2%.

„Recomandăm creşterea expunerii pe bursa românească însă cu precauţie din cauza lichidităţii încă reduse a pieţei care ne împiedică să dăm o reco­mandare puternică la cumpărare. Fundamentele României, precum evoluţia creşterii economice şi a inflaţiei, sunt clar în favoarea bursei româneşti, care poate beneficia în continuare de pe urma reducerii ratei de dobândă monetară. Un punct slab este încrederea consumatorilor care nu şi-a revenit“, au precizat analiştii Erste.

Aceştia mai spun că bursa românească se tran­zacţio­nează în prezent şi la unul dintre cele mai mari discounturi din regiune, respectiv de 27%, faţă de multiplii de profit istorici (pe ultimii 10 ani). În prezent indicatorul PER mediu pe bursă este de 6,8 faţă de o medie pe ultimii 10 ani de 9,3.

Analiştii Erste laudă România din punct de vedere eco­nomic, aceştia întocmind un scoring privind situaţia macro a opt ţări din regiunea CEE, în care poziţio­nează economia locală pe locul doi, după Austria. Ţările care stau cel mai prost din punct de vedere eco­no­mic sunt în percepţia grupului austriac Croaţia şi Serbia.

„România ocupă locul doi în modelul nostru datorită gradului redus de îndatorare publică şi creş­terii economice ridicate, cu rata şomajului având cea mai redusă contribuţie“, se mai arată în raport.

Fondul Proprietatea este singura acţiune ro­mâ­nească inclusă de analiştii Erste între primele 10 acţiuni reco­mandate din regiune. Aceştia consideră că pro­gra­mul privind răscumpărarea unui pachet de 7,9% din acţiunile Fondului reprezintă principalul motor de creş­tere şi consideră că reducerea expunerii pe Petrom este singura soluţie viabilă pe care administratorul FP o are la îndemână pentru a accelera răscumpărările.

„În ciuda unor speculaţii în media, nu credem că poziţia Franklin Templeton pentru un nou mandat pe patru ani la administrarea Fondului Proprietatea este în pericol, atât timp cât acţiunile continuă să se tran­zac­ţio­neze la maximele istorice şi având în vedere fap­tul că poziţia financiară şi perspectivele princi­pa­lelor com­panii din portofoliul fondului s-au îmbu­nă­tăţit con­si­derabil faţă de acum trei ani“, spun analiştii Erste.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO