Burse - Fonduri mutuale

Analistii estimeaza pierderi la Petrom in ultimul trimestru

Analistii estimeaza pierderi la Petrom in ultimul trimestru

Petrom a raportat un profit record de 623 mil. euro la noua luni, dupa ce a facut provizioane si ajustari de active de 270 mil. euro.

27.01.2009, 19:36 26

Petrom Bucuresti (SNP) ar putea raporta pierderi in trimestrul al patrulea din 2008, pentru prima data in ultimii patru ani, dupa ce compania a anuntat ca va constitui o serie de provizioane pentru a acoperi riscurile legate de procesele cu salariatii si deprecierea investitiilor din Rusia.

Compania a raportat ultima data pierderi trimestriale la sfarsitul lui 2004, cand a anuntat, de asemenea, mai multe provizioane si cheltuieli extraordinare.
"Avand in vedere experienta altor companii si privind pretul in scadere al petrolului si provizioanele, probabil ca Petrom a inregistrat pierderi in trimestrul patru din 2008", a declarat pentru ZF Peter Tordai, analist pe sectorul petrolier in cadrul ING Bank.
El estimeaza ca valoarea provizioanelor si a ajustarilor de active din ultimul trimestru se va ridica la cel mult 300 mil. lei (77 mil. euro).
"Petrom a achizitionat Ring Oil pentru aproximativ 100 mil. euro si a cheltuit probabil circa 50 mil. euro pentru investitii, astfel ca investitia totala este de circa 150 mil. euro. Probabil ca valoarea a fost ajustata cu cateva zeci de milioane de euro, nu in intregime. In ceea ce priveste provizioanele legate de salariati, nu cred ca vor depasi 100 mil. lei", a explicat Tordai.
Astfel, profitul final al Petrom pe 2008 ar putea fi mai mic decat nivelul de 2,29 mld. lei (623 mil. euro) raportat la noua luni, desi la inceputul anului trecut o parte dintre analisti estimau ca acesta ar putea depasi pragul de un miliard de euro. De altfel, Petrom a beneficiat, cel putin in primele noua luni ale anului trecut, de un context extrem de favorabil, in conditiile in care pretul titeiului a urcat la un maxim istoric de 150 de dolari pe baril.
Compania si-a ajustat insa profiturile record obtinute pe segmentul de explorare si productie prin provizioane si ajustari ale valorii activelor. In trimestrul al doilea, Petrom a anuntat un provizion de 446,6 mil. lei (circa 120 mil. euro) pentru litigiile cu salariatii. ZF a scris saptamana trecuta ca Petrom este implicata in peste 6.500 de procese cu salariatii. Cea mai mare parte a proceselor vizeaza clauze din contractul colectiv de munca, respectiv neacordarea anumitor prime catre angajati.
In trimestrul al treilea, compania a anuntat ajustarea cu 560 mil. lei (peste 150 mil. euro) a valorii contabile a rafinariei Arpechim, care a fost scoasa practic din bilantul Petrom. Cele doua operatiuni au redus astfel cu 270 mil. euro profitul Petrom, care s-ar fi apropiat altfel de 900 mil. euro.
Analistii sustin ca provizioanele Petrom nu mai reprezinta o surpriza, dar ca valoarea acestora ar putea produce surprize la nivelul profitului final al companiei.
"Deja nu mai este o surpriza ca Petrom anunta provizioane pentru diferite scopuri. Este o modalitate mascata de a pastra mai mult cash in companie. E greu insa de facut o estimare privind marimea acestor provizioane, pentru ca nu exista transparenta din partea OMV in aceasta privinta. Neiindicand ordinul de marime, surprizele pot fi mari", explica Adriana Marin, seful departamentului de analiza al UniCredit CA IB Securities.
Exceptand cheltuielile extraordinare determinate de ajustarea activelor si constituirea de provizioane, Petrom s-a confruntat si cu un mediu economic mai dificil in ultimul trimestru, in conditiile in care pretul titeiului a scazut puternic, sub pragul de 50 de dolari pe baril.
Productia de titei si gaze a Petrom (SNP) a scazut si ea in ultimul trimestru cu 1,5%, de la 195.000 de barili pe zi la 192.000 de barili pe zi, cel mai scazut nivel din ultimul an, din cauza reducerii cu 21% a consumului de gaze naturale pe piata romaneasca, potrivit unui raport publicat de actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV.
Vanzarile de gaze ale Petrom au scazut cu 7%, la 1,32 mld. de metri cubi in ultimele trei luni ale anului trecut, de la 1,42 mld. metri cubi in perioada similara a lui 2007. Reprezentantii OMV sustin ca scaderea livrarilor de gaze a fost determinata de inchiderea combinatelor de ingrasaminte chimice, unii dintre cei mai mari consumatori industriali de gaze.
Cu toate acestea, analistii nu se asteapta la o reactie semnificativa din partea investitorilor pe Bursa, fapt confirmat si de cresterea de 1,23% inregistrata ieri de actiunile Petrom, dupa publicarea anuntului privind reducerea dividendelor.
"Pretul actiunilor reflecta deja cel mai rau scenariu. Perspectivele pentru trimestrul intai din 2009 se imbunatatesc chiar pe baza revenirii pretului petrolului, a leului slab, care are un impact pozitiv la nivel operational si a vanzarilor mai mari de gaze dupa conflictul dintre Rusia si Ucraina", sustine Peter Tordai.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO