Burse - Fonduri mutuale

Analistii estimeaza un profit net intre 580 si 780 mil. lei pentru BRD

Analistii estimeaza un profit net intre 580 si 780 mil. lei pentru BRD

Click pentru imaginea marita

20.02.2007, 19:10 23

BRD nu a surprins de regula piata, nici in sens pozitiv si nici negativ, cu rezultatele financiare anuale pe care le-a raportat, a doua banca de pe piata fiind privita ca una dintre societatile cele mai "mature" de la Bursa, ale carei rezultate la nivelul principalilor indicatori financiari putand fi estimati cu un grad ridicat de probabilitate de catre analisti.
Cu toate acestea, unii dintre analistii de pe piata se asteapta ca BRD sa surprinda prin rezultatele pe care le va prezenta azi, mizand pe un ultim trimestru foarte bun, asa cum a inregistrat si cealalta banca importanta de pe piata de capital, Banca Transilvania.
Estimarile analistilor privind profitul net pe care BRD l-ar putea obtine anul trecut variaza intre un minim de 580,6 milioane de lei (165,8 mil. euro) - previziunea analistilor de la CA IB Securities- si un maxim de 780 milioane de lei (221,6 mil. euro), in estimarea societatii de brokeraj Intercapital Invest. Cresterea de profit estimata de analisti este cuprinsa intre 4% si 41%, in conditiile in care conducerea bancii estima la inceputul anului o crestere de profit de 5-10%.
CA IB a oferit, totusi, estimarea de profit conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) consolidat la nivelul grupului BRD. Rezultatele financiare pe care BRD le prezinta in cursul anului la Bursa sunt date conform standardelor romanesti de contabilitate armonizate cu standardele internationale de contabilitate.
Principalele diferente intre raportarea conform standardelor romanesti si IFRS se refera la metoda de determinare a provizioanelor de creditare, a impozitului pe profit amanat si a veniturilor din comisioane. Estimari consolidate potrivit IFRS au mai oferit si analistii de la Vanguard, in acest caz previziunea fiind de 630 de milioane de lei (179 mil. euro).
Analistii se asteapta ca ultimul trimestru al anului trecut sa fie unul foarte bun pentru BRD, pe fondul cresterii agresive a activelor, derulata de banca in trecut.
"Numarul mare de unitati deschise in ultimii ani care incep sa devina centre de profit in aproximativ 9-12 luni este de asteptat sa se reflecte in rezultate foarte bune la nivelul trimestrului patru. Este vorba in principal de un volum in crestere de credite si de servicii care au generat cresteri ale veniturilor din comisioane si chiar ale veniturilor nete din dobanzi dupa scaderea accentuata a diferentelor dintre dobanzile la sumele plasate si resursele atrase, in trimestrul 1 si mai ales 2", a declarat Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la CA IB Securities Romania.
Potrivit lui Marin, rezultatele mai bune ar trebui sa vina pe fondul unui mai bun control al costurilor si lansarii de produse noi pentru IMM-uri si populatie, precum si datorita unui ritm de crestere al provizioanelor sub cel al creditelor.
"Cresterea economica e de asteptat sa aiba un efect pozitiv asupra solvabilitatii companiilor si populatiei, ceea ce e posibil sa duca la provizioane sub nivelul bugetat de banca", considera Adriana Marin.
"Pentru BRD am estimat in 2006 venituri nete din dobanzi de 840 mil. lei (plus 12,5% fata de 2005), venituri nete din comisioane de 600 mil. lei (plus 30% fata de 2005) si cheltuieli generale de 754 mil. lei (plus 39,4%). Estimam un profit net de 619 mil. lei (plus 11,9%). In ceea ce priveste situatia bilantului, estimam o crestere a imprumuturilor acordate clientilor de 84% la 18.1 miliarde de lei si a datoriilor privind clientii de 21% la 18 miliarde de lei", spune Manuela Ogrinja, analist in cadrul societatii de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Analistii de la Broker Cluj estimeaza, la randul lor, un profit net de circa 600 mil.lei (170 mil. euro).
In primele noua luni ale anului trecut, BRD a inregistrat un profit net de 476,7 mil. lei (135 de mil. euro), cu 6,5% mai mare decat in perioada similara a lui 2005. Totusi, ritmul de crestere a profitului s-a accelerat in trimestrul al treilea, cand BRD a anuntat un profit net de 161,8 milioane de lei (45,7 mil. euro), in crestere cu 12,2% fata de trimestrul al treilea din 2005.
BRD a deschis anul trecut 274 de unitati noi, extinzandu-si astfel reteaua la peste 600 de unitati. Banca a atras astfel 361.000 de clienti noi pe segmentul de retail, atingand pragul de 2 milioane de clienti.
Si activele BRD au inregistrat o crestere accelerata anul trecut, ridicandu-se la 8,28 mld. euro la finele lunii decembrie, cu 59,2% mai mult decat la sfarsitul lui 2005. Banca si-a majorat astfel cota de piata la 16,3%.
Actiunile BRD au crescut de la inceputul acestui an cu 19%, indicand faptul ca asteptarile investitorilor privind rezultatele bancii sunt optimiste. Anul trecut, titlurile BRD au crescut cu 35%.
Actiunile BRD au inchis ieri la pretul de 22 lei/actiune, care reprezinta un nou maxim istoric. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la peste 4,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO