Burse - Fonduri mutuale

Analiştii: Investitorii au scăpat ieftin. BET a pierdut ieri doar 2,8%

Analiştii: Investitorii au scăpat ieftin. BET a pierdut ieri doar 2,8%

Autor: Stefan Musgociu

15.03.2011, 23:50 28

Bursa a scăzut cu 2,57%, în linie cu pieţele externe, din cauzapanicii investi­to­rilor după agravarea pericolului nuclear dinJa­ponia, însă variaţiile mai ample i-au readus pe speculatori înpiaţă, astfel că lichi­ditatea a urcat la maximul ulti­melor treisăptămâni.

Pieţele vest-europene au înregistrat corecţii semnifi­ca­tive dupăce indicele Nikkei, al bursei de la Tokio, s-a prăbuşit cu 10,6%,ca urmare a anunţului guvernului din Japonia că nivelul deradioactivitate mă­surat la centrala nucleară de la Fukushi­ma estepericulos pentru sănătate. Nu­mă­rul tranzacţiilor pe bursa dinTokio a atins un nivel record, de trei ori mai mare decâtmedia.

Unii brokeri cred că declinul pieţelor externe a fostinfluenţat şi de anunţul potrivit căruia marile companii deasigurări vând unele active, pentru că vor avea de plătitdespăgubiri în urma da­unelor produse de cutremurul de vineri dinJaponia şi de tsunamiul care l-a urmat.
Şeful Departamentului de cerce­tare pieţe de capital al BCRMihai Iulian Căruntu spune că piaţa locală a suportat mai uşorcorecţiile severe înre­gis­trate de bursele externe deoareceper­cepţia investitorilor asupra Ro­mâ­niei s-a îmbunătăţit.
"Ultimele ştiri sosite despre dina­mica exporturilor,înmatriculărilor de maşini noi sau investiţiile anuntaţe îninfrastructură susţin un bioritm mai bun al investitorilor faţă depiaţa noastră. Pe de altă parte, semnarea unui nou acord cu FMIcare ţinteşte şi reforme struc­tu­rale pe piaţa de electricitate şigaze naturale, precum şi o mai bună adminis­trare a companiilor destat, odată cu reducerea arieratelor în economie pot susţine unapetit mai bun pentru activele româneşti", a declaratCăruntu.
Totodată, el spune că aprecierea leului în raport cu euro înultimele săptă­mâni întăreşte ipoteza îmbună­tă­ţiirii progresive apercepţiei faţă de activele româneşti şi asupra raportuluirentabilitate/risc asociat acestora.
"Problemele din Japonia şi pre­dicta­bila mişcare ascendentă aratelor do­bân­zilor vor aduce mutaţii în privinţa alocăriicapitalurilor investitorilor mai ales sectorial, dar şi regional.Investitorii judecă prin prisma sectoarelor care pot performa saupot fi cel mai bine prote­jate în urma mişcărilor celor maiimpor­tante bănci centrale din econo­miile dezvoltate sau în urmaunor implicaţii neaşteptate şi imposibil de previzionat pe carele-ar aduce seismul din Ja­ponia", a adăugat analistul.
Acţiunile celor cinci SIF-uri plasau in­dicele BET-FI cu 3,45%sub nivelul de luni.
Căruntu consideră că după eve­ni­mentele din Japoniaproducătorii de energie regenerabilă şi, în special, pro­ducătoriihidro vor beneficia de o creştere a cererii de electricitate încon­diţiile în care este de aşteptat ca regimul de producţie aenergei nucleare să de­vină mult mai strict şi mai puţin atractivdin punctul de vedere al costurilor de ca­pital şi de operare încondiţiile unei înăspriri a normelor de securitate.
"Totodată, în condiţiile implicaţiilor creşterii preţuluipetrolului energia va deveni un sector care probabil va fi întrecele mai preferate de investitorii financiari", a mai spusanalistul.
Operaţiunile speciale cu acţiunile FP au fost efectuate lapreţurile de 0,594 lei, în scădere cu 1,08%, şi respectiv 0,6005lei, similar cu ultima cotaţie de luni.

De urmărit astăzi
  • Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) care a decis să majorezedividendul brut acordat acţionarilor în acest an la 0,06%, cu 50%mai mult decât propunerea iniţială, care prevedea un nivel de 0,04lei. Titlurile SIF1 au înregistrat ieri cel mai mare declin înrândul SIF-urilor, de 4,6%.
  • Titlurile Foraj Sonde Tg. Mureş (FOSP), după ce conducereacompaniei a decis să înfiinţeze o filială în regiunea Kurdistan dinIrak. Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni s-a derulat la un preţ de140,1 lei/unitate.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce bursa americană adeschis şedinţa de ieri cu o scădere de 2%, iar la aceeaşi orăindicele DAX pierdea peste 4,5% din valoare, în timp ce alte burseeuropene înregistrau corecţii ceva mai reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO