Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Investitorii gresesc daca asteapta confirmarea unui trend

Analistii: Investitorii gresesc daca asteapta confirmarea unui trend
16.06.2009, 16:47 16

Bursa a inregistrat si ieri corectii semnificative, cea mai mare scadere fiind consemnata de societatile de investitii financiare, care au coborat cu 3,9% fata de referinta, in asteptarea unei decizii din partea Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea pragului de detinere de 1%, care a fost amanata insa pentru 7 iulie.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a coborat cu 2,7%, in timp ce scaderile companiilor din sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil BET-NG cu aproape 3,1%.
"Este o perioada extrem de dificila pentru pietele de capital de peste tot. Cu toate acestea sentimentul se pastreaza inca optimist, in ciuda scaderilor din ultimele saptamani. Pietele externe se alfa pe un trend ascendent, si prin corelare la fel si piata locala. Cred ca ar fi o greseala pentru investitori sa astepte confirmarea unui trend, pentru ca toti indicatorii la nivel macroeconomic care pot da aceasta confirmare sunt confuzi in aceasta perioada", a declarat Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut aproape 5% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 0,58 lei/actiune.
Restul SIF-urilor au inregistrat de asemenea scaderi considerabile, variind intre 3,5% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) si 4,5% pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1).
"Corectiile de pe piata locala vin si pe fondul asteptarii deciziei Curtii Cunstitutionale cu privire la neconstitutionalitatea pragului de detinere. Se ia in calcul o decizie nefavorabila, iar pe fondul acestei asteptari negative ma astept la corectii pe SIF-uri. Chiar daca decizia Curtii va fi una nefavorabila nu cred insa ca scaderile se vor generaliza astfel incat sa conduca la o corectie semnificativa", a adaugat Anghel.
In sectorul energetic titlurile Petrom (SNP) au continuat sa inregistreze cele mai mari pierderi, actiunile companiei petroliere coborand cu 4,3%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 2,3%, atingand pretul de 0,043 lei/titlu. Societatile de utilitati au inregistrat de asemenea pierderi de 2,2% pe titlurile Transgaz (TGN) si de 3,8% pe titlurile Transelectrica (TEL).
"In urmatoarele trei luni cred ca piata locala se va corela cu cele externe si astfel exista sansele unor aprecieri pe Bursa. Daca pe aceste piete se vor intampla evenimente majore care vor duce la scaderi, nu cred insa ca piata locala va infirma o corelare cu externul si va evolua in consecinta", a continuat Anghel.
Pe plan extern, principalele burse europene au inregistrat spre inchidere evolutii pozitive, inregistrand aprecieri de pana la 1% pe indicele britanic FTSE 100, urmat in top de cresterea indicatorului german DAX, care se aprecia cu 0,5% peste referinta.
Pe piata locala rulajul pietei s-a mentinut si de aceasta data extrem de redus, de 5,7 mil. euro. "Lichiditatea se pastreaza redusa pentru ca indicatorii care stau la baza deciziei de cumparare sunt neclari, iar acest lucru creste gradul de reticenta al investitorilor de intrare in piata. Pe masura ce lucrurile se vor mai aseza, iar gradul de certitudine va creste, si lichiditatea isi va reveni pentru ca va creste increderea printre investitori", a incheiat Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO