Burse - Fonduri mutuale

Analistii: La cinci scaderi consecutive la Bursa este cazul sa tragi semnalul de alarma

Analistii: La cinci scaderi consecutive este cazul sa tragi semnalul de alarma
14.05.2009, 19:11 15

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri ce-a de-a patra sedinta consecutiva in care societatile financiare au inregistrat pierderi, scaderile fiind de data aceasta si mai accentuate, de pana la 10% intra-day.

SIF-urile au inchis in scadere cu 8,8%, foarte aproape de pragul de 15.000 de puncte, in vreme ce indicele BET a coborat cu 7%. Analistii sunt in continuare de parere ca piata trece printr-o corectie normala, ceva mai accentuata decat se asteptau insa, neexistand riscul unei inversari de trend. Cu toate acestea apreciaza ca dupa patru sedinte consecutive de astfel de scaderi este cazul sa se traga un semnal de alarma in piata.
"Entuziasmul a disparut de pe pietele internationale, iar acest lucru se vede si pe piata locala. Scaderea este intr-adevar surpinzatoare. Era asteptata o corectie, dar ce vedem zilele acestea in piata sunt scaderi mai mari decat anticipam. Este insa prea devreme sa apreciem ca avem de-a face cu o schimbare de trend, dar nici motive de crestere nu mai vad in piata", a declarat Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Cea mai mare scadere la categoria societatilor financaire a fost marcata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 12,5%, in vreme ce actiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat pierderi de peste 9% fiecare. Cel mai putin au coborat actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au marcat o scadere de 4,3%, pana la nivelul de 0,555 lei/titlu.
Sectorul bancar a inregistrat de asemenea pierderi considerabile, titlurile BRD coborand cu 9,6%, pana la pretul de 6,6 lei/ actiune, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 8,8% fata de referinta.
"Nu cred ca este momentul sa mai lansam in piata praguri de rezistenta la nivelul indicilor. Piata am vazut ca are tendinta sa contrazica tot ce se spune despre evolutia ei, insa nu cred ca ce se intampla acum este gresit. Daca si maine (vineri - n.a) vedem corectii la fel de drastice in piata, e insa cazul sa tragem un semnal de alarma. Piata risca sa se corecteze prea mult si prea repede", a continuat Anghel.
In sectorul energetic scaderile au fost la fel de ridicate, companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) inchizand in coborare cu 8% si respectiv 6,9% fata de referinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 8% si respectiv 0,1%, dar in cazul Transgaz cotatia a fost sustinuta de faptul ca ieri a fost ultima zi pentru dividend.
Printre societatile care au reusit sa inchida pe plus se numara constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI), cu un avans de 7,1% precum si producatorul de mase plastice Romcarbon Buzau (ROCE), care au consemnat o crestere de 4,2% fata de referinta.
Rulajul pietei s-a ridicat ieri peste media ultimelor trei sedinte, ajungand la 36,4 mil. lei (8,7 mil. euro), pe un volum de tranzactionare de 74,1 milioane de titluri.
"In continuare piata de la Bucuresti reactioneaza la ce se intampla afara, mai ales ca am ramas fara evenimente pe plan local care sa influenteze evolutia Bursei. Tocmai din aceasta cauza este foarte greu sa mai faci aprecieri cu privire la evolutia pietei", a incheiat Anghel.
Corectiile inregistrate ieri de principalele piete europene n-au depasit 1%, scadere inregistrata de indicele pan-european Euro Stoxx 50.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO