Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Raiffeisen mizează pe creşterea acţiunilor Transgaz

Analiştii Raiffeisen mizează pe creşterea acţiunilor Transgaz
27.06.2010, 23:36 29

Acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) ar putea reveni din nou înatenţia investitorilor, odată cu creşterea ratei de distribuire adividendului din profitul net de la 50% la 90%, dar şi încondiţiile creşterii aversiunii faţă de risc a investitorilor odatăcu noile evoluţii politice şi macroeconomice interne.

Analiştii casei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment(RCI) au urcat preţul ţintă al titlurilor transportatorului de gazeTransgaz Mediaş la un nivel de 246 de lei/acţiune, faţă de celestimat la începutul lunii, de 233 de lei/acţiune, în urma datelorpozitive legate de consumul de gaze pe plan autohton şi a creşteriisubstanţiale a gradului de distribuire a dividendelor la companiilede stat, printre care şi Transgaz.

Noul preţ ţintă estimat de analiştii RCI este mai ridicat cu9,7% comparativ cu cel afişat la închiderea şedinţei de la finelesăptămânii trecute, de 224,1 lei/acţiune, iar aceştia recomandă"păstrarea" acţiunilor Transgaz.

În luna aprilie, consumul de gaze a urcat la o rată anuală de27%, mult peste estimări, sprijinit de reluarea producţiei laconsumatorii din domeniul chimic.

În prezent, analiştii RCI previzionează o majorare a consumuluide gaze de 9,5% comparativ cu anul precedent, până la un nivel de134,2 TWh, faţă de o creştere de 7% estimată anterior. În primultrimestru, Transgaz a transportat o cantitate de gaze mai mare cu9,4% faţă de anul precedent, în timp ce pe plan intern creştereaconsumului de gaze a fost mai mică, de 7,4%.

Impactul pozitiv al creşterii consumului ar putea avea carezultat un avans de 5% al profitului Transgaz în perioada2010-2012, se arată în raport.

Totuşi cel mai mare impact asupra preţului acţiunilor Transgazîl are recenta decizie a guvernului de a majora gradul dedistribuire a dividendelor din profitul companiilor de stat de la50% la 90%. În aceste condiţii, investitorii ar putea primi înurmătorii ani dividende mult mai ridicate, Transgaz fiindrecunoscută deja ca o companie atractivă din punctul de vedere aldividendelor pe care le-a acordat până în prezent.

"Modelul de evaluare bazat pe dividende indică un preţ ţintă la12 luni de 246 de lei/acţiune, cu 7% peste cel estimat anterior, înprincipal ca urmare a majorării gradului de distribuire adividendelor în perioada 2010 - 2012. Evaluată pe baza modeluluiDCF (n.r. model bazat pe cash-flow-urile viitoare) indică un preţla 12 luni de 259 de lei pentru acţiunile Transgaz, dar am decis săne bazăm pe primul model, care credem că reflectă mai bine câştigulcare revine acţionarilor minoritari ai companiei", spun analiştiiRaiffeisen Capital & Investment.

Aceştia au comparat indicatorii Transgaz cu ai altor companiisimilare din sector, rezultatul fiind că titlurile Transgaz setranzacţionează în prezent la un nivel cu 44% sub cel mediu alpieţei dacă se ia în considerare indicatorul EV/EBITDA.

Pentru anul 2010, analiştii RCI estimează că veniturileconsolidate ale Transgaz pe standarde internaţionale (IFRS) vorurca cu 13,2%, până la un nivel de 1,37 mld. lei, în timp ceprofitul net al companiei se va majora cu 47%, la 281,4 mil. lei.Până în 2012, câştigul net este previzionat să urce la 312,9 mil.lei.

Transgaz Mediaş a înregistrat în primul trimestru un profit netde 189,2 mil. lei (45,9 mil. euro), conform standardelor româneştide contabilitate (RAS), în urcare cu 30% faţă de perioada similarădin 2009, şi venituri de 456,3 mil. lei (110,8 mil. euro), mai maricu 12%.

Vineri, titlurile Transgaz au pierdut 4%, ajungând la un nivelde 224,1 lei/acţiune, care evaluează compania la 616,4 mil. euro.Chiar şi după scăderea de la finele săptămânii trecute, acţiunileTransgaz păstrează unul dintre cele mai mari avansuri de pe Bursăde la începutul anului, perioadă în care s-au apreciat cu42,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO