Burse - Fonduri mutuale

Analiştii se aşteaptă la creşteri pe Bursă în decembrie sau cel puţin stagnare

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

06.12.2010, 23:31 14

Cele mai multe acţiuni au deschis şedinţa de luni la preţuri înimediata apro­piere a ultimelor cotaţii de vineri, însă puţiniiin­ves­titori prezenţi la tranzacţionare au in­tro­dus ordinepentru volume reduse de titluri.

După primele 20 de minute în piaţă au fost plasate mai multeordine de vân­zare, investitorii reacţionând la tre­ce­rea pescădere a pieţelor vest-euro­pene. Ast­fel, bursa locală a începutsă scadă, cu un ritm mai accelerat pe ac­ţiunile ce­lor cincisocietăţi de investiţii fi­nan­ciare (SIF). Punctul minim alin­di­ce­lui BET-FI a fost atins la ora 13:10, când tran­zac­ţiilecu acţiunile SIF-urilor erau rea­lizate la preţuri în scădere înmedie cu 3,28%. Ulterior, corecţiile s-au tem­pe­rat, iar lafinalul şedinţei indicele BET-FI se plasa cu 1,77% sub nivelul devineri.

Titlurile SIF Oltenia au fost cele mai lichide de la BVB, cuoperaţiuni de 4,5 mi­lioane lei, şi au asigurat, astfel, 38% dinrulajul pieţei. Cea mai recentă tran­zacţie cu aceste acţiuni afost efectuată la 1,24 lei, preţ în scădere cu 3,13%. Acestetitluri au consemnat şi cel mai vizibil recul de la categoriaSIF-urilor.

"Probabil a intrat un ordin mare de vânzare şi nu şi-a găsitcontraparte decât mai jos din cauza pieţei puţin lichide. Legăturacu piaţa de la Sibiu poate fi dată de faptul că se ştia deexistenţa pachetului şi probabil unii au căutat con­traparte", adeclarat Rareş Nilaş, direc­torul general al BT Securities.

Analistul SSIF Broker (BRK) Adrian Danciu spune că în momentulde faţă pot fi identificate două tipare de evo­luţie în cadrulacţiunilor mai lichide. Pe de-o parte acţiunile BRD (BRD), Bio­farm(BIO), Bursa de Valori Bu­cu­reşti (BVB), Transelectrica (TEL),Trans­gaz (TGN) şi OMV Petrom (SNP) tind să se înscrie într-unpalier ori­zontal, iar de partea cealaltă sunt titlu­rileSIF-urilor, ale Băncii Transil­vania (TLV), dar şi alte acţiunicare au parte de variaţii mai vizibile, însă care pe termen scurtse înscriu pe o linie descendentă.

"Lichiditatea şi volatilitatea sunt destul de strâns legateîntre ele, astfel încât intenţia de a vinde sau cumpăra o cantitatemai mare de acţiuni atrage după sine o mişcare mai amplă acota­ţiei, iar o variaţie a preţului duce la intrarea în piaţă aspeculatorilor. Piaţa noastră este mică prin grija tuturorparti­cipanţilor atât din interior, cât şi din exterior, iaratitudinea pasivă luată de o mare parte din fondurile străine caredes­fă­şurau operaţiuni mai însemnate la BVB se observă în mărimeatran­zacţiilor", a afirmat Danciu.

El crede că accesul mai facil pe pie­ţele externe i-a determinatpe unii spe­culatori să îşi reorienteze atenţia către piaţa Forexsau CFD-uri, încer­când să profite de efectul de levier pe care îloferă astfel de produse.

"Neîncrederea investitorilor nu cred că survine numai dinpreviziunile de creş­tere economică aşteptată pentru anul viitor,cât şi din instabilitatea fis­cală, care nu permite elaborarea unoreva­luări fundamentale corecte pentru emi­tenţii de la BVB", aafirmat ana­listul. Danciu menţionează că, statistic vorbind, lunadecembrie este o lună a creşterilor pe piaţa acţiunilor.

"Pe plan extern nu cred că vor fi schimbări majore în lunadecembrie, în ceea ce priveşte evoluţia economiei mondiale, astfelîncât această tendinţă de creştere sau cel puţin de menţinere înapropierea acestor maxime locale este destul de probabilă", aadăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO